Activist van Hamas ontsnapt

RAMALLAH, 17 AUG. Een belangrijk lid van de radicaal-islamitische beweging Hamas, Imad Awadallah, is zaterdag ontsnapt uit de gevangenis in Jericho. Awadallah werd op 11 april door de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat gearresteerd op beschuldiging van de moord op Mohiyedin al-Sharif op 29 maart in Ramallah. Al-Sharif was volgens Israel een van de belangrijkste bommenmakers van Hamas. De aanslag op al-Sharif was volgens Israel en de Palestijnse Gezag het resultaat van een interne machtsstrijd binnen Hamas. Maar Hamas beschuldigde Israel en de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk van de moordaanslag.

Hamas-leider Sjeik Ahmed Yassin zei vanochtend te betwijfelen of Awadallah werkelijk is ontsnapt en verklaarde de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk te houden voor diens welzijn. Andere woordvoerders van Hamas beschuldigden het Palestijnse Bestuur ervan Awadallah te hebben laten ontsnappen om hem “op de vlucht” te kunnen neerschieten.

De Palestijnse politie is een grootscheepse opsporingsactie begonnen in samenwerking met Israelische militairen. In Jericho is de avondklok ingesteld. Volgens een Israelisch radiostation zijn inmiddels vijftien Hamas-activisten gearresteerd. (Reuters, AP)