Actie bij Dodewaard: kortsluiting

DODEWAARD, 17 AUG. Twee onbekenden hebben zaterdagmiddag kortsluiting veroorzaakt in de kerncentrale Dodewaard in de Betuwe. De politie tast in het duister over het motief, maar sluit een aanslag niet uit.

De twee klommen rond vier uur een elektriciteitsmast, en sloegen met een stok tegen de hoogspanningsdraden. Dat veroorzaakte kortsluiting in de kerncentrale, waarin overigens geen stroom voor het openbare elektriciteitsvoorziening meer wordt opgewekt.

Volgens een woordvoerder van de politie hebben de twee bijzonder veel geluk gehad. “Op die draden staat 150.000 volt. Normaal gesproken overleef je niet wat ze uithaalden.”

Door de kortsluiting viel de stroom in de centrale uit, en moest het noodaggregaat worden ingeschakeld. Dat ging zonder problemen. Met de inschakeling van deze noodvoorziening kon worden voorkomen dat de koeling van de splijtstofstaven - het enige wat er nog gebeurt in de centrale - in gevaar kwam.

Het tweetal werd gezien door omwonenden, die vermoeden dat het mannen betrof. Zij gingen er na hun actie vandoor in een auto, die gestolen bleek in Tiel.

De politie wenst niet te speculeren over de motieven van de twee. “Zolang we niet weten wat hun oogmerk is geweest, praten we alleen over de vernieling van een elektriciteitsmast. We kunnen een aanslag niet uitsluiten, maar moeten ons tot de feiten beperken.”