Vitesse kampioen

Komende week beginnen de voetbalclubs in de eredivisie aan het seizoen 1998/'99. Wie mag aan het einde van het seizoen de kampioens- schaal in ontvangst nemen?

Wim de Ron, doelman van het gepromoveerde Cambuur Leeuwarden: “Vitesse. Is dat verrassend of niet? PSV heeft een hoop nieuwe spelers, dus die redden het niet. Ajax kan het verlies van de broertjes De Boer niet opvangen en Feyenoord heeft het altijd moeilijk. Die laten het op de beslissende momenten afweten. Vitesse maakt dus een goede kans. Veel zal afhangen van de uitwedstrijden en in de toppers mogen ze niet te veel punten verliezen. Het zou mooi zijn als Vitesse de stap kan maken.”

Dolf Jansen, cabaretier, columnist en radiomaker: “Ze hebben een trainer, die doet alsof hij meer haar heeft dan in werkelijkheid het geval is. Ze hebben de Coolsingel en Peter van Vossen. Feyenoord wordt dus kampioen. Ik moet trouwens eerlijk zeggen dat ik Ajax zei toen Het Parool mij deze vraag stelde. En toen het Eindhovens Dagblad aan de telefoon hing, antwoordde ik dat ik me niet aan voorspellingen waag. Gekheid natuurlijk, want dit is het eerste wat me te binnen schiet. Vitesse doet ook weer mee met de bovenste drie, al heb ik wel een eigen theorie over het succes van het afgelopen seizoen. Ik denk dat ze in het nieuwe stadion een soort gas pompen, waar de tegenstanders suf van worden. Ook verdenk ik ze ervan dat ze het veld verschuiven, als de tegenstander in de aanval gaat. Bewijzen voor deze theorieën heb ik echter niet.”

Fritz Korbach, trainer van De Graafschap: “Eerst neigde ik naar Ajax. Maar die hebben te veel problemen met de De Boertjes. PSV wordt het ook niet, daar heb ik totaal geen zicht meer op. Het lijkt wel FC Rivierenclub, met al die 'kolken'. Kolkka, Khokhlov en er lopen er nog wat rond. Vitesse? Absoluut niet. Die moeten zich ook nu weer richten op de derde plaats. Ik gok op Feyenoord. Die hebben zich op de kwetsbare plekken goed versterkt. Bovendien is een aantal langdurig geblesseerden weer terug. Feyenoord heeft het potentieel om nummer één te worden.”

Evert ten Napel, voetbalverslaggever: “Ik heb er lang over moeten nadenken, maar ik denk toch dat Ajax het weer wordt. Het zal echter niet zo gemakkelijk gaan als vorig seizoen. De De Boertjes vertrekken, maar Ajax kan dat in de Nederlandse competitie gemakkelijk opvangen. Sier kan Frans de Boer's taken overnemen en ze hebben in de verdediging ook nog Tobiasen, die vorig seizoen geblesseerd was. Ook Ronald de Boer is wel te vervangen. Laudrup is weg, Kinkladze neemt zijn plaats in. Verder is er weinig veranderd. Ajax heeft 't best ingespeelde elftal. Feyenoord wordt tweede. Ze hebben creatief ingekocht. Paauwe vind ik al jaren een goede speler. Van Vossen kan de publiekslieveling worden en als Cruz geen gekke dingen doet, dan wordt het een leuk seizoen voor Feyenoord.”

Jacques d'Ancona, journalist en oud-scheidsrechter betaald voetbal: “Ajax. De club heeft zoveel kracht, spelersmateriaal en een hele goede trainer. Vitesse en Feyenoord worden de voornaamste concurrenten. In de eerste divisie komt het weer goed met FC Groningen. Ik zag ze afgelopen week tegen Emmen spelen. Wat gingen ze energiek tekeer. Groningen gaat weer meedoen om de titel. Een beetje optimisme mag toch wel?”

John van den Brom, speler van Vitesse: “Ik durf het niet te zeggen. Er is in de top veel gebeurd. Ajax heeft de nodige problemen met de De Boertjes. Als die weggaan, moeten ze gelijk weer nieuwe spelers kopen. Met de huidige selectie vangen ze dat verlies niet op. Als Feyenoord de boel snel op de rails heeft, moet je die club ook niet uitvlakken. Eén ding staat vast: de competitie wordt een stuk spannender dan vorig jaar. Wijzelf zijn beter dan het vorige seizoen, maar het is niet reëel om te zeggen dat we kampioen worden.”