Vitesse 2 om beker lastig voor Twente; Valckx op de bank bij PSV

ROTTERDAM, 15 AUG. Fortuna Sittard en FC Twente hebben door overwinningen op respectievelijk Halsteren en Vitesse 2 de tweede ronde bereikt van het toernooi om de KNVB-beker. Ze plaatsten zich daardoor bij de beste 32 ploegen.

FC Twente had het moeilijk. De ploeg won in het Gelredome in Arnhem moeizaam van het tweede elftal van Vitesse (3-2). Tot twee keer toe kwamen de Arnhemmers op voorsprong, beide keren door Amoah. Spits Jan Vennegoor of Hesselink scoorde tussendoor één keer, maar vlak voor tijd stond Vitesse 2 nog altijd op voorsprong. Wederom Vennegoor of Hesselink maakte in de laatste minuut van de reguliere speeltijd gelijk. Omdat arbiter Van Hulten lang liet doorspelen, kon verdediger Nico Jan Hoogma na vijf minuten blessuretijd de winst zeker stellen.

Fortuna had het bij de amateurs van Halsteren beduidend eenvoudiger. De Limburgers wonnen met 1-4. Hamming scoorde twee keer, Van Bommel en Roest ieder één keer.

PSV'er Stan Valckx maakt deel uit van de selectie van achttien man voor de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal, morgen in de Amsterdam Arena tegen Ajax. De verdediger speelde door een knieblessure sinds maart geen wedstrijd meer.

Volgens trainer Bobby Robson zal de nog niet geheel fitte Valckx zeker niet in de basis starten. “Maar als invaller kan ik waarde hebben”, aldus de speler zelf. “Zeker wat betreft de coaching achterin.” Verdediger André Ooijer is er morgen niet bij wegens een schorsing. Bovendien liep hij woensdag in de uitwedstrijd tegen Maribor nog een enkelblessure op. Het is dezelfde kwetsuur die hem op het WK voetbal aan de kant hield. Ooijer hoopt niettemin de seizoenstart van PSV tegen Cambuur te halen.

Een derde verdediger, de Belg Davy Oyen, is eveneens geblesseerd. Oyen ondervindt hinder van een liesblessure. Ook hij raakte geblesseerd in het duel met Maribor. “Ik houd me maar vast aan de statistiek dat PSV in de Arena nog nooit verloren heeft”, aldus de Engelsman. De Eindhovenaren versloegen in het stadion driemaal Ajax en éénmaal Roda JC.

Het is verder onzeker of Jari Litmanen met Ajax kan meedoen in de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff-schaal. De Fin kwam tijdens een training op de open dag van Ajax in botsing met Richard Witschge. Litmanen liep een wond boven een wenkbrauw op, die gehecht moest worden.

De inzet van reservedoelman Fred Grim is eveneens twijfelachtig. Hij is hersteld van een knieblessure, trainde vrijdag voluit, maar hij mist nog wedstrijdritme. De Deense aanwinst Jesper Grönkjaer (knieblessure) en Tijani Babangida, herstellend van een malaria-aanval, kunnen zeker niet in actie komen.

Archil Arveladze is voor vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, geschorst. De aanvaller van NAC mist daardoor de bekerwedstrijden tegen SHO en Dordrecht, maar ook de competitiestart in Breda tegen FC Utrecht.

Archil Arveladze werd dinsdag, in het bekerduel tegen TOP Oss, uit het veld gestuurd. De Georgiër greep vlak na de rust tegenstander Björn Lindenbergh bij de keel. Leo Koswal van TOP ontving in dat duel ook rood maar kreeg slechts één duel schorsing.