Vilein

“Is dat echt de titel?”, vraagt een stem aan het begin van de satire The positively true adventures of the alleged Texas cheerleader-murdering mom. De titel dekt de lading goed, want behalve gebaseerd op ware gebeurtenissen is de film ook erg grappig.

De film ontleent zijn kracht vooral aan het boosaardige spel van Holly Hunter. Zij speelt de moeder uit de titel, die een met haar dochter rivaliserende cheerleader op listige wijze uit de weg wil ruimen. Een bom in haar majorettestok is te ingewikkeld, dus zoekt moeder Wanda een huurmoordenaar. Als haar moordplan ontmaskerd wordt, storten alle media zich op haar verhaal, waarbij zelfs de krantenkoppen over de Golfoorlog verdrongen worden. 'Wicked Wanda reveals'.

Wanda is doortrapt, vilein en verdorven. Wanda is dus om te smullen. Net als in Serial mom, de satire van trash-paus John Waters, bewaart de keurig uitziende moeder haar onschuld voor de buitenwereld en de camera. Eenmaal thuis komt de ware aard naar boven, ook al krijgt Wanda niet de kans om er zo inventief op los te moorden als Kathleen Turner deed in Serial mom.

De spottende toon is zo dik aangezet, dat het bijna niet te geloven is dat Wanda Holloway, 'the pompon-murderess from hell', echt bestaat en in 1991 daadwerkelijk werd verdacht van het beramen van dit moordcomplot. De zaak groeide uit tot een van de meest buitenissige verhalen ooit in Amerika verteld. En met evenveel smakeloosheid als de zaak-Lewinsky, breeduitgemeten in de pers.

De media krijgen er in de film dan ook flink van langs. De zogenaamde deskundigen vergrijpen zich op tv aan quasi-gewichtige analyses van dit drama, en de talkshow-presentatoren spuwen hun gebruikelijke flauwe grappen. Een groot aantal filmmaatschappijen verdringt zich om de rechten op de verfilming van het smeuïge verhaal. “Het wordt vast zo'n goedkope tv-film met Barbara Eden in de hoofdrol”, zucht Wanda als zij haar relaas aan een potentiële regisseur uit de doeken doet. “Het script is nog niet af”, bekent de filmmaker, iets wat niet geldt voor de daadwerkelijke verfilming.

(...)Texas Cheerleader-murdering mom (Michael Ritchie, VS, 1993), RTL5, 20.30-22.20u.

    • Mariska Graveland