SPELEN TIJDENS DE VAKANTIE

Foto: Zo'n veertig kinderen van zeven tot twaalf jaar zijn onlangs op 'Ontdekkingskamp' geweest in de Belgische ardennen. Zij verbleven een week lang, zonder hun ouders, in grote tenten waar dertig mensen in kunnen slapen. Bedoeling van het kamp was om “nieuwe wegen voor persoonlijke ontwikkeling en healing te creeëren”, zo schrijft organisatrice D. Van Nieuwekerke in de wervingsfolder.

Iedereen had een eigen indianen-naam, zoals 'Black Feather' of 'White Elk'. Elke dag kregen de deelnemers een vegetarische maaltijd. De dagen hadden elk een eigen thema, zoals Vriendschap of Aanmoediging. De kinderen konden elkaar bijvoorbeeld aanmoedigen bij dingen die ze moeilijk of eng vonden. 's Ochtends werd de dag geopend met een 'zonnegroet'. 's Avonds ging iedereen in een kring ging staan rond het kampvuur terwijl muziek van een cassettebandje te horen was. Dan werden er verhalen verteld over de 'ketting van het leven', van geboorte tot de dood. Overdag waren er activiteiten zoals verkenningstochten.

Jaarlijks gaat een kwart van de 2.720.000 kinderen tot veertien jaar niet op 'lange' vakantie - langer dan vier dagen - volgens het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme. Ouders die moeten werken of die niet kunnen werken moeten van alles bedenken om hun kinderen onder te brengen, zoals in dit 'Ontdekkingskamp'.

Maandag is de zomervakantie voor basisscholieren in Midden-Nederland voorbij. De middelbare scholieren volgen een week later. In Noord-Nederland beginnen de basisscholen op 24 augustus. In Zuid-Nederland gaat iedereen pas op 7 september weer. (Foto Friso Spoelstra)