Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Bonn direkt. Politiek magazine met vanavond een interview met Gerhard Schröder van de SPD. Duitsl.2, 19.10-19.30u.

Estafette. De omstreden Braziliaanse succes-auteur Paolo Coelho vertelt over spirituele denkers dat hij na nogal wat omzwervingen voor het katholicisme gekozen. Hij haalde met zijn boeken De Alchimist en De vijfde berg hoge oplagen. In Rio de Janiero richtte hij een centrum op voor de opvang van straatkinderen en ouderen. Ned.1, 22.28-23.06u.

DOCUMENTAIRES

Wunderbare Welt. Hoewel vele organisaties in de VS zich inzetten voor de bescherming van planten en dieren, staan 29 soorten op het punt om uit te sterven. In de staat Wyoming zijn twee mensen begonnen met een fokprogramma om de zwartvoetbunzing te redden. Duitsl.2, 19.30-20.15u.

The American dream. Serie over een zoektocht naar de Amerikaanse droom. Vanavond over de economische tubulentie van de jaren '70 tot de verkiezing van Ronald Reagan als president in 1980. BBC2, 20.00-20.50u.

De keuze van Dekeyser. Voortdurend worden er meteorieten op onze planeet afgevuurd. De wetenschap beweert dat inslagen zich in het verleden meerdere malen hebben voorgedaan. Welke schade hebben meteorieten in het verleden aangericht en wat kunnen ze in de toekomst nog teweegbrengen? Afl.: Vuur uit de hemel. Belg.2, 20.25-21.15u.

Clive James postcards. Reportageserie waarin de Engels-Australische schrijver en filmmaker Clive James negen wereldsteden bezoekt. Vandaag: Londen. Belg.2, 21.15-22.05u.

Titanic live. Live beelden van het 4 kilometer diep liggende wrak van de in 1912 gezonken Titanic. Discovery, 2.00-3.00u.

AMUSEMENT

Zomergasten. Ondernemer Willem van Kooten (oud-dj en bekend onder de naam Joost den Draaijer) stelt zijn ideale televisie-avond samen. O.a. beelden van de ondergang van de Flying Enterprise, de val van Boedapest, de Rolling Stones, de Beatles en schrijver W.F. Hermans. Ned.3, 20.28-0.30u.

Allemaal familie. Bekende Nederlanders worden geconfronteerd met onbekende familieleden. In de uitzending van vanavond zijn dat de voormalige voetballers en broers René en Willy van de Kerkhof. Ned.2, 20.43-21.43u.

SPORT

Johan Cruijff-schaal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Ajax tegen PSV om de Johan Cruijff-schaal. Ned.2, 14.20-16.24u.

MUZIEK

Concours musical international Reine Elisabeth. Terugblik op dit Belgische pianoconcours in 1995. TV5, 7.00-8.00u.

KUNST

Summer dance: Urban clan. Dansprogramma over de gebroeders Page die in Australië werken voor Bangarra, een moderne dansgroep van aboriginals. BBC2, 21.00-22.00u.

FILM

Wild in the Country (Philip Dunne, 1961, VS). Geen enkel cliché wordt geschuwd in dit Elvis-vehikel, maar Wild in the Country verdient meer dan alleen voor de fans onweerstaanbaar te zijn. Elvis lijkt wel getypecast in zijn rol van onnozele jeugdige delinquent met schrijverstalent, waardoor alles toch nog goed komt. Romantische verwikkelingen brengen hem bijna weer van het rechte pad, maar gelukkig zet onze held door. SBS6, 12.20-14.20u., onderbroken door reclame.

Der Meineidbauer (Rudolf Jugert, 1956, W.-Duitsland). Familiedrama op een Duitse boerderij. Mathias heeft jarenlang op de boerderij van zijn stiefbroer gewerkt. Als deze na een ongeluk dodelijk raakt, opent Mathias, die op de boerderij zint, stiekem zijn testament. Duitsl.1, 15.05-16.45u.

Airport 75 (Jack Smight, 1975, VS). Vier jaar na het succes van rampenfilm Airport leek de tijd rijp voor een vervolg. Of was het nou een remake? In ieder geval veroorzaakt een botsing in de lucht grote problemen voor bemanning en passagiers van een jumbojet. De piloot is zwaargewond en zijn co-piloten dood. Let vooral op de laatste rol van actrice Gloria Swanson, die als zichzelf mag opdraven. Verder met: Charlton Heston, Karen Black, George Kennedy. BBC1, 15.20-17.05u.

Four for Texas (Robert Aldrich, 1964, VS). No-nonsens western met Frank Sinatra, Dean Martin en Charles Bronson. Anita Ekberg en Ursula Andress mogen opdraven als atractieve dames van lichte zeden. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

. Escape from Alcatraz (Donald Siegel, 1979, VS). Uitstekende ontsnappingsfilm, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit 1962. Alcatraz gaat door voor de best beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten. In 1960 wordt crimineel Frank Morris (Clint Eastwood), die al eerder uit diverse gevangenissen wist te ontsnappen, er naartoe gebracht. Ook nu beraamt hij een ingenieuze vluchtroute. SBS6, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

The Secretary (Andrew Lane, 1994, VS). Paranoïde thriller over een succesvolle vrouwelijke effectenmakelaar met een duister verleden. Haar nieuwe secretaresse komt erachter dat haar vroegere minnaar onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen en blijkt zelf ook niet helemaal recht door zee te zijn om haar doel te bereiken. Veronica, 21.00-22.40u., onderbroken door reclame.

Francesco (Liliana Cavani, 1989, Duitsland/Italië). Curieuze biopic van Francesco van Assisi met Mickey Rourke en Helena Bonham Carter. Na de dood van de heilige die met de vogels sprak' komen zijn vriendin Chiara en zijn vertrouwelingen bijeen om op zijn leven terug te kijken. Belg. 2, 22.05-0.05u.

The Last of the Mohicans (Michael Mann, 1972, VS). Consencieuze update van filmklassieker met Daniel Day-Lewis als de kolonist Hawkeye die de dochters van een Britse kolonel redt uit handen van de wrede Magua en zijn muitende Huron-indianen. BBC1, 22.50-0.35u.

The Rounders (Burt Kennedy, 1965, VS). Amusante western-komedie met Henry Fonda en Glenn Ford. Twee cowboys dromen van een beter leven maar worden gehinderd door hun zwak voor vrouwen, gokken en drank. BBC1, 0.35-2.00u.

The Blue Dahlia (George Marshall, 1946, VS). Raymond Chandler kreeg een Oscarnominatie voor het originele scenario van film noir over uit de oorlog terugkerende militair (Alan Ladd), die zijn vrouw vermoord aantreft en daar de schuld van krijgt. Ook met Veronica Lake en een keur aan gangsters, voyeurs en ander gespuis. BBC2, 1.00-2.40u, zwart-wit.

En nagesynchroniseerd: Guantanamera (Tomas Gutierrez Alea en Juan Carlos Tabio, 1995, Cuba). Duitsl.1, 23.30-1.05u.; The Jazz Singer (Michael Curtiz, 1953, VS). Duitsl.2, 1.00-2.43u; Party Girl (Nicholas Ray, 1958, VS). Duitsl.1, 1.15-2.50u.