Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

Indië-herdenking. Zie TV-vooraf. Ned.2, 19.27-20.20u.

Nova. O.a. aandacht voor de getuigenis van president Clinton voor de grand jury aanstaande maandag en een portret van de speciale openbare aanklager Kenneth Starr in deze Monica Lewinsky-affaire. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

City folk. Tweede aflevering van een serie over grote steden belicht een Weense straatmuzikante en haar man. Al meer dan 60 jaar vormt dit duo een merkwaardige plaats binnen de Weense theaters en daarbuiten. Ned.3, 17.00-17.30u.

Het geheim van de Dode Zeerollen. De Dode Zee-teksten leken een nieuw licht te werpen op het ontstaan van het christendom. Maar meer dan vijftig jaar na de ontdekking hangt er nog steeds een mysterieuze waas rond deze Dode Zeerollen. In de loop der tijd zijn er heel wat tegenstrijdige en controversiële hypotheses omheen ontstaan. Belg.2, 21.35-22.20u.

MUZIEK

Plankenkoorts. 'Mariavespers' van Claudio Monteverdi, uitgevoerd door het koor Akademia en het instrumentaal ensemble La Fenice o.l.v. Françoise Laserre. Belg.2, 22.20-23.10u.

KUNST

Summer dance: Rites. Dansprogramma met vanavond een Australisch weekend met choreograaf Stephen Page en zijn interpretatie van Stravinsky's Le sacre du printemps. BBC2, 20.00-20.45u.

Scene by scene. Portret van de Amerikaanse filmacteur Jack Lemmon. BBC2, 23.45-0.30u.

Kunst... omdat het moet. Eerste deel van een tweeluik over zang en het bewegend beeld met onder anderen Caruso en Richard Tauber. Tot eind van de vorige eeuw waren zangers uitsluitend 'live' te beluisteren want geluidsdragers bestonden er niet. Eerder uitgezonden op 27 december van het vorig jaar. Ned.2, 0.31-1.31u.

AMUSEMENT

Buitengewoon gezelschap. Inge Diepman spreekt met een aantal jongens op de drugsvrije afdeling van de gevangenis Nieuw Vosseveld in Vught. Zij gaat met hen in op de beperkingen van hun gevangenisleven en hun ideeën over de toekomst. Ned.3, 21.10-22.00u.

FILM

The Wicked Lady (Leslie Arliss, 1945, GB). Een verveelde echtgenote wil meer spanning in haar leven en gaat overvallen plegen. BBC2, 12.40-14.20u., zw.

Tiara Tahiti (William T. Kotcheff, 1962, GB). Ingewikkelde legerfilm. Een officier koestert wrok tegen zijn nieuwe commandant, die ooit voor zijn vader gewerkt heeft. Terwijl de commandant zijn verleden voor de manschappen probeert te verbergen, gebruikt de officier de situatie om diens gezag te ondermijnen. BBC2, 14.20-16.00u.

919 Fifth Avenue (Neal Hager, 1995, VS). Auteur neemt opdracht aan om de biografie van rijke familie te schrijven. Deze blijkt het middelpunt van schandalen en intriges. Dat is lastig voor de schrijver, want de familie wil niet dat ze aan het licht komen. SBS6, 14.50-16.30u., met reclame.

Breaking Free (David Mackay, 1995, VS). Moralistische 'eind goed al goed'-film. Jeugdige crimineel dreigt in een werkkamp terecht te komen. Annie, die een trainingskamp voor blinden leidt, heeft een staljongen nodig, en haalt de rechter over de jongen een kans te geven. Ned.2, 16.25-17.58u.

. Some Like It Hot (Billy Wilder, 1959, VS). Memorabele muzikale komedie met Jack Lemmon, Tony Curtis en Marilyn Monroe. Twee muzikanten zijn op de vlucht voor gangsterbaas en sluiten zich vermomd als 'Josephine' en 'Daphne' aan bij een damesorkest. Het wordt lastig als Josephine voor de zangeres (Monroe) van de band valt en een rijke playboy zijn zinnen heeft gezet op Daphne. BBC2, 18.05-20.00u., zwart-wit en kleur.

. J.F.K. (Oliver Stone, 1991, VS). Omstreden, maar meeslepende 'reconstructie' van de moord op Kennedy. Officier van justitie Jim Garrison (Kevin Costner) ontdekt dat Lee Harvey Oswald (Gary Oldman) connecties moet hebben gehad met ondergrondse anti-Castro activisten in New Orleans en hij heropent het onderzoek. Oliver Stone maakte gebruik van gewone speelfilmbeelden, authentiek materiaal en geënsceneerde documentaire beelden om de toeschouwer van Garrisons (Stone's) complottheorie te overtuigen. Ned.1, 20.28-23.34u.

Dirty Work (John McPherson, 1992, VS). Misdaadfilm. Twee vrienden worden door de mafia op leven en dood tegen elkaar uitgespeeld. SBS6, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Tough Guys (Jeff Kanew, 1986, VS). Halfslachtige komedie met Burt Lancaster en Kirk Douglas. Harry Doyle en Archie Long zijn twee beruchte treinrovers, die na een gevangenisstraf van dertig jaar moeten wennen aan het hedendaagse Los Angeles. De politie blijft hen op de hielen zitten, omdat ze ervan overtuigd zijn dat Harry en Archie een nieuwe overval voorbereiden. Veronica, 20.30-22.15u., met reclame.

The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader - The Murdering Mom (Michael Ritchie, 1993, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Addams Family Values (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Natuurlijk was de ouderwetse televisieserie leuker en gekker, maar Anjelica Huston, Raul Julia, en Christopher Lloyd zijn heel aardige vervangers voor de griezelige Addams familie, ook in de tweede hedendaagse speelfilm die er naar hun belevenissen werd gemaakt. BBC1, 21.10-22.40

The Odd Couple (Gene Saks, 1968, VS). Verfilming van Neil Simons toneelstuk over twee gescheiden roommates op leeftijd bracht Jack Lemmon en Walter Matthau als komisch duo bijeen en legde de basis voor twee televisieseries en latere speelfilms. BBC2, 22.00-0.30u.

Wildschut (Bobby Eerhart, 1985, Nederland/België). Twee criminelen (Hidde Maas en Jack Monkau) nemen op een afgelegen hoeve het gezin van Josse de Pauw in gijzeling. SBS6, 23.05-0.40u., onderbroken door reclame.

Agnes of God (Norman Jewison, 1985, VS). Mooi spel van onder anderen Jane Fonda en Anne Bancroft in een verder wat eigenaardige mengeling van occulte film en melodrama. De jonge non Agnes schenkt het leven aan een kind terwijl zij beweert zich niets te herinneren van een zwangerschap of geboorte. Kort na de geboorte wordt het kind gewurgd teruggevonden. Belg.2, 23.25-0.59u.

Nemesis II (Albert Pyun, 1995, VS). Evenals deel III direct op video uitgebracht slap vervolg op science-fiction film over de strijd tussen cyborgs en mensen. Er wordt wat in tijd gereisd, o.a. naar de jaren tachtig van onze eeuw en er zijn wat futuristsiche huurmoordenaars actief. Veronica, 23.05-0.24u., met reclame.

. M. Butterfly (David Cronenberg, 1993, VS). Wat tamme maar daardoor niet minder intrigerende Cronenberg-verfilming van het gelijknamige toneelstuk van David Henry Hwang over de bizarre relatie tussen een Franse diplomaat en een Chinese operadiva annex spion. De niets verhullende blik van de filmcamera maakt al snel duidelijk dat deze Song Liling eigenlijk een man is; in het theater had deze geslachtelijke ambivalentie ongetwijfeld langer effect. RTL4, 23.15-1.00u., onderbroken door reclame.

Manneken Pis (Frank van Passel, 1995, België). Gezellige Belgische film over de liefdesperikelen van onhandige Harry. Ned.1, 00.05-1.34u.

. Glengary Glen Ross (James Foley, 1992, VS). IJzersterk karakterspel van Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin e.a. in deze verfilming van David Mamets gelijknamige toneelstuk over een dag uit het leven van een stel gehaaide makelaars in onroerend goed tijdens de recessie van de jaren '90. Een economische opleving lijkt voorlopig niet in zicht en de verkopers moeten naar steeds drastischer maatregelen grijpen om het hoofd boven water te houden. Daarbij blijkt vriendschap geen garantie voor loyaliteit te zijn. BBC2, 0.30-2.10u.

Betrayal of the Dove (Strathford Hamilton, 1993, VS). Vergezochte maar wel spannende medische thriller over gescheiden vrouw die na een aantal confidenties van haar dronken ex-man haar leven niet meer zeker is. SBS6, 0.40-2.25u., met reclame.

Final Judgement (Brian Dick en Jeff Woulnough, 1989, VS). Een groep vrienden wordt geterroriseerd door een moordenaar. De plaatselijke sheriff ontdekt een link met een dubbele moord en een zelfmoord van 30 jaar geleden. BBC1, 0.50-2.20u.

Lady in the Lake (Robert Montgomery, 1947, VS). Degelijke Philip Marlowe-verfilming met Robert Montgomery als de eenzame privé-detective die op zoek gaat naar een vermiste vrouw. Naar een verhaal van Raymond Chandler. BBC2, 2.10-3.55u., zwart-wit.

En nagesynchroniseerd: Support Your Local Sheriff (Burt Kennedy, 1968, VS). Duitsl.1, 13.30-15.00u.; Miami Rhapsody (David Frankel, 1995, VS). Duitsl.1, 20.15-21.45; The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1966, GB). Duitsl. 1, 22.10-0.35u.; Le grand pardon II (Alexandre Arcady, 1992, Frankrijk). Duitsl.2, 23.50-1.50u.; ...All the Marbles (Robert Aldrich, 1980, VS). Duitsl.1, 0.45-2.35u.; A Boy Called Hate (Mitch Marcus, 1994, VS). Duitsl.2, 1.55-3.30u.; Attack (Robert Aldrich, 1956, VS). 2.35-4.15u., zwart-wit.