Rust beurzen na interventie in Hongkong

ROTTERDAM, 15 AUG. Europese en andere beurzen hebben zich gisteren enigszins hersteld na forse dalingen eerder deze week als gevolg van een koersval van de Japanse yen en financiële onrust in Rusland. Belangrijke factor bij het herstel was een stijging van 8,5 procent van de beurs in Hongkong.

Daar dreef een ongebruikelijke en omvangrijke overheidsinterventie de Hang Seng Index gisteren omhoog naar 7224,69. “We krijgen hulp uit Hongkong”, zei gisteren een handelaar in Londen. De Londense FTSE-index sloot gisteren ruim 1 procent hoger op 5.455. De beursindexen van Frankfurt en Parijs sloten gisteren na stijgingen met 1,7 en 1,1 procent op respectievelijk 5.448 en 3.994. De Dow Jones in New York sloot vrijwel onveranderd en sloot op 8.425, een daling van 0,4 procent.

In Moskou schoten de koersen, die donderdag waren gekelderd, gisteren weer omhoog. De RTS-index sloot bijna 14 procent hoger. Het herstel volgde op het overleg dat de zeven grootste industrielanden (G7) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren voerden over de verslechtering van de financiële crisis in Rusland. De Verenigde Staten overwegen Rusland extra steun te verlenen.

Wereldwijd droeg ook de lichte stijging van de koers van de yen, van 145,13 naar 144,90 voor een dollar, bij aan het herstel op de beurzen. Japanse regeringsfunctionarissen zinspeelden over een mogelijke interventie ten gunste van de Japanse munt. De beurs van Tokio sloot gisteren overigens 1,7 procent lager op 15.123,93 na harde kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op het Japanse hervormingsbeleid.

De Hongkongse minister van Financiën, Donald Tsang, bevestigde gisteren dat de monetaire autoriteit van zijn land had geïntervenieerd op de aandelen- en termijnmarkt. De interventie was volgens hem bedoeld om een speculatieve aanval op de koppeling van de Hongkong-dollar aan de Amerikaanse dollar af te wenden, die had geleid tot een scherpe stijging van de rente en daling van de aandelenkoersen.

Minister Tsang leverde scherpe kritiek op speculanten wegens “een poging de markten van Hongkong te manipuleren”. Volgens Tsang hebben de Hongkongse autoriteiten op “zeer uitzonderlijke omstandigheden” gereageerd. De hoogste bestuurder van Hongkong, Tung Chee-hwa, zei gisteren dat zijn regering “elke keer weer” resoluut zal reageren op speculanten.