Politie houdt 'wild' stekende Zeeuwse aan; Acht mensen verwond

AMSTERDAM, 15 AUG. De Amsterdamse politie heeft gistermiddag een 29-jarige vrouw aangehouden die wordt verdacht zonder aanleiding acht mensen te hebben neergestoken op verschillende plaatsen in het land. Volgens een woordvoerder van de politie is de vrouw ontoerekeningsvatbaar.

In de afgelopen twee weken werden in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Middelburg zes vrouwen en twee mannen in hun nek of rug gestoken. De manier waarop dit gebeurde was vrijwel identiek. Zonder aanleiding werden de slachtoffers van achteren met een scherp voorwerp, waarschijnlijk een zakmes of een aardappelschilmesje, gestoken. Ook de verklaringen van de slachtoffers over het uiterlijk van de dader kwamen overeen. De dader werd omschreven als een slanke vrouw tussen de 25 en 35 jaar, blank, ongeveer 1.80 meter lang. Ze droeg een minirok, een halflange lichtblauwe jas en een zomerhoedje.

Een van de slachtoffers zorgde voor verwarring door te verklaren dat de dader een als vrouw verklede man was. Op basis van de verklaringen werd een compositietekening gemaakt door de politie. Het signalement van de 'vrouw' werd verpreid en de politie plaatste een oproep in de media.

Gistermiddag zag een agent iemand lopen in het centrum van Amsterdam die, volgens een woordvoerder van de politie, geheel voldeed aan het verspreidde signalement. “Die tekenaars zijn daar erg goed in”, aldus de woordvoerder. De agent waarschuwde zijn collega's en korte tijd later kon de vrouw, die wel degelijk een vrouw bleek te zijn, worden gearresteerd. “Nu moet alleen nog worden vastgesteld dat ze het ook echt is”, aldus de woordvoerder. Bij haar arrestatie droeg de uit Zeeland afkomstige vrouw een mes bij zich.

Enkele slachtoffers van de Zeeuwse moesten met steekwonden worden opgenomen in het ziekenhuis, anderen konden na een korte behandeling weer naar huis. Het laatste slachtoffer, een 40-jarige vrouw uit Middelburg, ligt nog in het ziekenhuis. Het voorgaande slachtoffer, een vijftigjarige vrouw uit dezelfde stad, werd in haar nek en rug gestoken. Volgens een woordvoerder van de politie zijn alle acht slachtoffers getraumatiseerd doordat ze “zo onverwacht en zonder reden werden gestoken”. Het motief van de dader is vooralsnog onbekend.

De politie kreeg donderdag na een oproep op de televisie ruim zeventig tips. Gistermiddag hielden Rotterdamse agenten in de binnenstad van de Maasstad nog een zoektocht naar de vrouw na een melding dat de vrouw daar was gezien. Dat leverde niets op.