Pas moet leven vrijgezellen veraangenamen

LEKKERKERK, 15 AUG. Nederlanders die alleen leven, zijn vaak duur uit en weten niet hoe ze hun vrije tijd moeten vullen. Daarom komt er vandaag een speciale pas voor hen uit. Die geeft korting op allerlei vrijetijdsactiviteiten, hotelovernachtingen, cursussen en evenementen.

De Single-Pas wordt gepresenteerd bij een kanoverhuurbedrijf in Lekkerkerk waar de alleenstaanden tegen een vergoeding terecht kunnen. Het initiatief voor de pas is genomen door Van Riebeeck Organisatie Evenementen in Stolwijk.

“Wij noemen hen singles, omdat dat minder discriminerend klinkt dan alleenstaande of alleengaande”, zegt Y. van Riebeeck van het evenementenbureau. Onderzoek toont volgens het bedrijf aan dat vooral de aleenstaanden die door bij voorbeeld scheiding en overlijden van de partner zijn getroffen, gebukt gaan onder het alleen zijn. Ze betalen vaak extra voor een hotelkamer, zijn meer geld kwijt aan wonen en veelal krijgen ze in een restaurant een tafeltje achteraf.

Opvallend noemt Van Riebeeck dat “veel singles niet weten hoe ze de zondag moeten doorkomen”. Daarom gaat het bureau juist op die dag evenementen organiseren. Die variëren van een trip met een loveboat tot een Arabisch feest.

Minder problemen met hun vrijetijdsbesteding hebben de alleenstaanden die min of meer voor het alleenzijn hebben gekozen. Dat zijn vaak hoogopgeleiden die voorrang hebben gegeven aan carrière maken. Nederland telt ruim drie miljoen alleenstaanden. (ANP)