Oud-Fokkermensen weer weg bij Boeing

NEW YORK, 15 AUG. Voor de enkele tientallen ex-Fokkerwerknemers bij de Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing is de toekomst onzeker. Twee jaar na hun komst hebben ze opeens te maken met bezuinigingen en een grote reorganisatie bij hun nieuwe werkgever.

Tienduizenden vaste werknemers zullen in de komende jaren ontslag krijgen en Boeing heeft ook het mes gezet in zijn bestand van contractanten. De arbeidsplaatsen van de Nederlanders, die allemaal op contract werken, staan op de tocht. Vorige maand is de eerste ex-Fokkerman uit Seattle vertrokken naar Gulfstream Jets.

“Rot dat je weer moet opstappen”, zegt Henry van Doorn, die na het faillissement van Fokker bij een Boeing-fabriek in de staat Washington terecht kon. “Het is triest dat de situatie zo snel kan veranderen. Officieel hebben we nog niets gehoord maar het is voor 99 procent zeker dat de contractanten gaan verdwijnen.” Volgens Van Doorn is er nog steeds genoeg werk maar Boeing wil meer verdienen. Daarom wordt bij het bedrijf de broekriem aangehaald en moeten er 18.000 tot 28.000 mensen weg, plus ongeveer vijfduizend contractanten.

Veel van de Nederlandse ex-Fokkerianen hebben een huis gekocht en hebben schoolgaande kinderen. Een verhuizing naar een ander bedrijf binnen de Verenigde Staten of naar het buitenland zou een enorme verandering zijn.