Onder analisten onbegrip over dalend Damrak

ROTTERDAM, 15 AUG. De koersen op het Damrak waren de afgelopen week door gebrek aan lokaal, koersgevoelig bedrijfsnieuws vrijwel geheel overgeleverd aan internationale invloeden. Hoewel die invloeden negatief waren, zeggen analisten dat de teruggang van de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs volkomen onterecht was en hoofdzakelijk gevoed door vage sentimenten.

'De markt heeft altijd gelijk', luidt het cliché, maar analisten weten wel beter. Het gebrek aan vertrouwen in de Japanse hervormingsplannen en de steeds negatiever bijgestelde winstgroeiprognoses van Amerikaanse ondernemingen had een verlammende bijwerking op beleggers in Amsterdam. Ze kochten niets enverkochten een beetje en dat had een sterk neerwaarts effect op de 'lege' aandelenmarkt. Dinsdag kelderde de barometer van de koersen op het Damrak, de AEX-index, met 42,66 punten naar 1124,98 punten. Gisteren sloot de licht herstelde graadmeter op 1154,77 punten

“Ik snap niet waar beleggers met de opbrengst van hun transacties heen willen”, zei een handelaar deze week. Nergens ligt de markt er beter bij dan hier.”

“Wij zijn nog steeds zeer positief over de Nederlandse aandelenmarkt”, zegt analist K. Zomer van zakenbank Credit Suisse First Boston. “Europa is het werelddeel met het beste beleggingsklimaat en van alle Europese landen doet Nederland het nog het best.” Zomer sluit niet uit dat de Amsterdamse beurs de komende tijd zal profiteren van vluchtkapitaal uit de door depressies getroffen gebieden. Investeerders parkeren hun kapitaal liever in de veilige aandelenhaven die Beursplein 5 heet.

Zit Europa, of liever gezegd Amsterdam, in het oog van een internationale financiële orkaan? In Moskou zakten de koersen woensdag en donderdag volledig weg. Het Damrak leek niet handenwrijvend het kapitaal van investeerders in Rusland te willen ontvangen. Angst had beleggers in zijn greep.

Kh. Sheikh, onderzoeker van het Economisch bureau van ABN Amro, zegt: “Ik kan begrijpen dat beleggers bang zijn dat Rusland ook zijn omringende landen meesleurt. In Polen, Hongarije, Bulgarije en Tsjechië hebben diverse beursgenoteerde ondernemingen, zoals bijvoorbeeld bierbrouwer Heineken, supermarktconcern Ahold en telecombedrijf KPN steeds groter wordende belangen. En omgekeerd exporteren de landen 60 procent van hun handel naar West-Europa. Maar beleggers moeten inzien dat deze Oost-Europese landen zich steeds meer losweken van die gevaarlijke roebelzone. Ze staan meer onder invloed van de Duitse mark.”

C. Rijsdijk van Kempen & Coop sluit echter niet uit dat de stuurloze beurs de komende week dagen gaat meemaken waarop de AEX-index zo maar twintig punten verliest.

Volgende week publiceren vooral veel kleinere beursfondsen hun halfjaarcijfers. De grotere zijn: Stork, Pakhoed, ASR (dinsdag), Wegener (woensdag), ABN Amro, Nedlloyd, Internatio-Müller (donderdag) en Boskalis (vrijdag).

    • Sjouke Rijper