Noodweer in China nog niet voorbij; Opnieuw tientallen doden

WUHAN, 15 AUG. Noodweer, aardverschuivingen en dijkdoorbraken hebben gisteren in verschillende delen van China opnieuw aan tientallen mensen het leven gekost en tienduizenden dakloos gemaakt.

Door de hevige druk van het hoge water in de noordoostelijke grensprovincie Heilongjiang brak een dijk bij de stad Daqing, waar een groot deel van China's olie-industrie is gevestigd. Daarbij zijn grote delen land onder water komen te staan. Eén miljoen militairen en vrijwilligers zijn ingezet om het land te beschermen tegen nieuwe overstromingen van de Songhua- en Nen-rivieren. Gistermiddag ontstond bij Daqing een gat van vijfhonderd meter in een dijk. Ook het industriële en agrarische centrum van Heilongjiang, de stad Harbin met 9 miljoen inwoners, wordt bedreigd. Bij overstromingen in Binnen-Mongolië zijn ruim vierhonderdduizend mensen dakloos geraakt. In de buurprovincie Liaoning kwamen volgens reddingswerkers negen mensen door het noodweer om het leven.

Ook in andere delen van China is het einde van de grootste watersnoodsramp uit de moderne geschiedenis nog niet in zicht. In het stroomgebied van de Yangtze zijn volgens officiële cijfers inmiddels veertien miljoen mensen dakloos geraakt en meer dan tweeduizend doden gevallen, maar volgens berichten uit de overstroomde gebieden over mensen die zijn verdronken bij overstromingen, omgekomen bij aardverschuivingen of als gevolg van ziektes is het dodental veel hoger. Miljoenen soldaten, politiemensen en vrijwilligers helpen bij reddingswerkzaamheden.

Hulpverleners maken zich steeds meer zorgen over de gezondheidssituatie van slachtoffers van de overstromingen. Op verschillende plaatsen zijn ziektes als dysenterie, cholera, tyfus en huid- en oogziektes opgedoken als gevolg van langdurig contact met vervuild water. “Mensen moeten tot hun middel door het water waden om voor hun dagelijkse behoeften te zorgen”, aldus een medewerker van het Rode Kruis. Tienduizend medische teams delen voedsel, medicijnen en waterzuiveringstabletten uit aan slachtoffers, maar volgens het Rode Kruis loopt het programma ernstige vertraging op door een gebrek aan geld. De Chinese autoriteiten maakten gisteren voor het eerst melding van dodelijke slachtoffers bij een dijkdoorbraak, vorig weekeinde, in de stad Jiujiang in de oostelijke provincie Jiangxi. Volgens de officiële cijfers zijn daarbij 78 mensen gedood en 28.600 bewoners gewond geraakt, aldus het officiële persbureau Nieuw China. Chinese journalisten zeiden begin deze week in Jiujiang “honderden” doden te hebben gezien.

Volgens voorspellingen van de Chinese Meteorologische Dienst krijgen de stroomgebieden van de Gele Rivier en de Yangtze de komende week opnieuw te maken met zware regenval en vermoedelijk nieuwe overstromingen.

    • Rob Schoof