Nieuwe melkfabriek Farm Dairy, Lelystad

RIJSWIJK, 15 AUG.De zuivelreuzen Friesland Coberco en Campina Melkunie krijgen er vanaf volgend jaar april een concurrent bij. Het gaat om de nieuwe onderneming Farm Dairy die vanuit een nog te bouwen fabriek in Lelystad dagverse zuivelproducten op de markt gaat brengen.

Initiatiefnemer en belangrijkste geldschieter van het project is G. de Bruyne, directeur en oprichter van het aardappelverwerkingsbedrijf Farm Frites in Oudenhoorn. Hij begon dit bedrijf 27 jaar geleden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bedrijf met vestigingen over de hele wereld.

De Bruyne wil uit concurrentieoverwegingen niet zeggen aan welke supermarkten hij de dagverse zuivel gaat leveren. Op dit moment heeft hij in elk geval voor 45 miljoen kilo afzet geregeld, zegt hij. Deze melk komt in allemaal uit Flevoland, van een groep van ongeveer zestig boeren. Over een aantal jaren wil De Bruyne de productie uitbreiden tot 150 miljoen kilo melk per jaar. In het nieuwe bedrijf zal plaats zijn voor twintig tot dertig man personeel. De investeringskosten schat hij op meer dan 10 miljoen gulden.

Volgens de Bruyne zijn zowel boeren als supermarkten gebaat bij een nieuwe speler op de zuivelmarkt. “Nu kunnen boeren en afnemers eigenlijk maar bij twee bedrijven terecht, Friesland Coberco en Campina Melkunie. Daarom zijn ze blij met een alternatieve mogelijkheid”, aldus De Bruyne.

Campina is momenteel marktleider met een aandeel van ongeveer 60 procent. (ANP)