MANGOCHUTNEY

Volgens een vergelijkende Europese studie is het maar matig gesteld met het voedingsgedrag van Nederlanders. Het kan gezonder, maar wat wel zo prettig is: gezond en genot sluiten elkaar allerminst uit. Nederlanders laten het vooral afweten bij de consumptie van fruit. Ik zal hier niet preken over kankercellen die zo vrij baan krijgen, want dat is mijn vak niet. Ik houd het bij genot, in de vorm van een bijzondere mangochutney.

Schil de mango's. Snijd de mango vlak langs de pit in twee helften en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis, snijd het vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Breng in een grote pan met dikke bodem de azijn met 125 milliliter (1/8 liter) water, de basterdsuiker en het citroensap aan de kook. Doe de stukjes mango, appel, ui, knoflook, de rozijnen en de specerijen erbij. Breng het vocht weer aan de kook. Zet het vuur dan ten minste een half uur uit om de smaak van de ingrediënten te laten intrekken. Deksel op de pan.

Kook de chutney daarna zo'n drie kwartier lang, tot hij ingedikt is. Doe geen deksel op de pan, roer nu en dan en giet er een scheutje water bij als het mengsel zich aan de bodem van de pan dreigt vast te zetten. Maak de potten goed schoon, spoel ze om met heet sodawater, vervolgens met heet water en zet ze op een schone theedoek. Vul de potten met de hete chutney en sluit ze af met een deksel. Enkele maanden houdbaar. De chutney is lekker bij bijvoorbeeld gegrilde kip, varkensrollade of karbonade, curry of lamssaté.

Nodig voor 3 potten:

2 mango's (ongeveer 60-700 gram vruchtvlees)

1 Granny Smith appel

1 grote ui

2 teentjes knoflook

1 1/2 deciliter ciderazijn

175 gram bruine basterdsuiker

2 eetlepels citroensap

50 gram gele rozijnen

1 eetlepel vers geraspte gemberwortel

1 theelepel kaneelpoeder

3 kruidnagels of 1/2 theelepel kruidnagelpoeder

1/2 theelepel 'all spice' (season all) of piment, idem zout

eventueel 1-2 theelepels sambal

    • Annelène van Eijndhoven