Man schiet zich dood met pistool van agente

AMSTERDAM, 15 AUG. Een man heeft gistermiddag zelfmoord gepleegd met het dienstpistool van een Amsterdamse hoofdagente, vlak nadat hij haar het wapen had ontfutseld.

De agente fietste bij de Kostverlorenkade. Toen zij een drijfnatte man in de bosjes zag, stapte ze af en zette haar fiets op slot. Ze vroeg de man of ze iets voor hem kon doen. De man wilde haar fietssleuteltjes hebben, maar de agente weigerde.

Er ontstond een worsteling waarbij de man het pistool van de agente uit het holster trok. Hij richtte het wapen op haar en vroeg opnieuw om de sleutels van de fiets. De agente gaf de sleutels, de man sprong op de fiets en reed weg. Tien meter verder schoot hij zichzelf neer met het dienstpistool. Een woordvoerder van de politie vermoedt dat de man in het water heeft gelegen in een poging zichzelf van het leven te beroven.

De agente ontvangt bijstand van het zelfhulpteam van de politie. Volgens de woordvoerder komt het “af en toe” voor dat agenten bedreigd worden met een dienstpistool. “Maar dit heb ik nog nooit gehoord, het is heel triest.”

In oktober 1995 werd een 25-jarige prostitué veroordeeld tot 240 uur onbetaalde arbeid nadat ze het pistool van een agent had gestolen. In december 1993 werd een docent van het politieopleidingscentrum in Amsterdam aangehouden wegens diefstal van vier pistolen en twee karabijnen.