'Londens doek halve Da Vinci'

LONDEN, 15 AUG. Het vijftiende-eeuwse paneel Tobias en de engel in de Engelse National Gallery is niet alleen geschilderd door de Italiaanse meester Verrocchio, maar ook door zijn leerling Leonardo da Vinci. Dat zegt de Amerikaanse Renaissance-expert David Brown vandaag in The Times.

Volgens Brown zijn het gezicht van Tobias en de vis en de hond op de achtergrond van de hand van de Da Vinci, die in de jaren 1460 in Andrea del Verrocchio's atelier werkte. “Dit is het eerste schilderij van de jonge Leonardo,” zegt Brown, die in een volgende maand te verschijnen studie (Leonardo da Vinci - de wording van een genie) ook aannemelijk wil maken dat het schilderij De doop in het Uffizi-museum in Florence ook een gezamenlijk project van Verrocchio en Da Vinci is.

Er zijn van Leonardo da Vinci slechts twintig schilderijen bekend, en er zijn sinds mensenheugnis geen nieuwe aan hem toegeschreven. Bijna vijftig jaar geleden claimde een andere expert, William Suida, ook al dat Tobias en de engel grotendeels van Da Vinci was, maar zijn analyse overtuigde de specialisten niet. (AFP)