Letse premier steunt referendum staatsburgerschap

RIGA, 15 AUG. De Letse premier Guntar Krasts heeft gisteren een petitie getekend waarin wordt opgeroepen om een referendum te houden over de rechten van de Russisch sprekende minderheid in het land. Volgens Krasts is een referendum de beste manier om de discussie over de wet op het staatsburgerschap te beëindigen.

Het merendeel van de 650.000 Russisch sprekende inwoners van Letland, een derde van de totale bevolking, is in feite statenloos, omdat het land een zeer strikte wet op het staatsburgerschap aannam nadat het in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet Unie. De Russen, van wie de meesten het land binnenkwamen tijdens de bezetting door de Sovjet Unie, worden door de Letse bevolking nog steeds met argwaan bekeken. De wet heeft de relatie met Rusland daardoor ernstig vertroebeld. En onder druk van Rusland en Westerse landen besloot de Letse regering van premier Krasts de wet te versoepelen.

Maar die versoepelingen kunnen niet in werking treden zolang het initiatief voor een referendum nog niet is afgesloten. De voorstanders van het referendum hebben grote moeite om voldoende steun te verwerven. Ze hebben nog tot 18 augustus de tijd om de 133.000 handtekeningen te verzamelen die nodig zijn om het referendum te houden. (Reuters)