Kamer bang voor vervolg 'Securitel'

DEN HAAG, 15 AUG. De Tweede Kamer is verontrust dat Nederland een nieuwe 'Securitel'-affaire te wachten staat. Regeringspartij D66 en oppositiefracties CDA en GroenLinks willen opheldering van minister Jorritsma (Economische Zaken) over een nieuw geval waarin ten onrechte aanmelding van regels bij de Europese Commissie is nagelaten. Daardoor zijn mogelijk honderden regelingen ongeldig.

Donderdag schreef deze krant dat de rechtbank in Den Haag eerder dit jaar de overheid op de vingers heeft getikt over een heffing van het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Deze heffing, bedoeld om collectieve reclame in de optiekbranche te financieren, was volgens de rechter ten onrechte niet aangemeld bij de Europese Commissie.

De advocaat van de optiekbedrijven die de heffing met succes bij de rechter heeft bestreden, mr. S. Vlaar, stelt dat door dit vonnis waarschijnlijk honderden heffingen van de 36 product- en bedrijfschappen ongeldig zijn omdat ook die heffingen niet in 'Brussel' zijn aangemeld.

Het Bedrijfschap Ambachten zegt dat het Economische Zaken in 1996 vergeefs heeft gewaarschuwd de heffing aan te melden, terwijl het kabinet al in 1992 heeft meegedeeld dat dergelijke heffingen in Brussel gemeld moeten worden.

Oppositiepartijen CDA en GroenLinks sturen aan op een debat met minister Jorritsma over de zaak. Leers (CDA) signaleert een “ingesleten nonchalance” bij Economische Zaken inzake Europese plichten. Hij verwijst naar de 'Securitel'-affaire uit 1997, waarin toenmalig minister Wijers van Economische Zaken 'excuses aan het Nederlandse volk' moest maken omdat honderden wetten en regels ongeldig dreigden te worden nadat ze niet in 'Brussel' aangemeld waren. “Ik wil in een debat in één klap hardhandig duidelijk maken dat het dit gebrek aan alertheid over moet zijn”, aldus Leers.

Het kamerlid Bakker (D66) ziet in de zaak een bevestiging van zijn kritiek op de bedrijfs- en productschappen en wijst erop dat de schappen zichzelf hebben overleefd.

Hij vindt dat de schappen totnutoe te veel zijn beschermd door PvdA en CDA. “Die partijen zijn zo overtuigd van het poldermodel dat ze de arrogantie van de schappen kennelijk voor lief nemen”, aldus Bakker.

Ook Rosenmöller en Rabbae (GroenLinks) willen een debat met Jorritsma, tenzij de minister binnen één week bevredigende antwoorden op schriftelijke vragen geeft. Zij willen weten hoe het ministerie de potentiële schade wegens het gerechtelijke vonnis denkt te kunnen indammen.