Jachthoorn John Frost uit museum gestolen

OOSTERBEEK, 15 AUG. De originele jachthoorn die de Engelse generaal John Frost gebruikte tijdens de Slag om Arnhem in 1944, is gisterochtend gestolen uit het Airborne Museum in Oosterbeek.

De hoorn is volgens museumdirecteur W. Boersma onvervangbaar en van onschatbare historische waarde. Het betreft een veertig centimeter lange jachthoorn van messing, die Frost in 1939 cadeau kreeg in het tegenwoordige Irak en de inscriptie bevat: 'presented to captain J.D. Frost. Best wishes. Members of the Exodus Hunt'. Frost, die in 1992 overleed, roemt in zijn memoires het authentieke geluid van de hoorn, waarmee hij zijn troepen placht te verzamelen.

Frost raakte zijn hoorn kwijt toen hij krijgsgevangene werd gemaakt door de Duitsers. Een particulier uit Meppel die hem in 1945 had gevonden toen hij als toezichthouder bij het opruimen van de brug aanwezig was, schonk de hoorn vorig jaar aan het museum.

Rond half vier gisterochtend hoorde de conservator glasgerinkel. Meteen ging ook het alarm van het museum af. Bij onderzoek bleek dat een ruit aan de achterzijde van het gebouw ingeslagen was. De vitrine waarin de unieke hoorn lag, was kapotgeslagen.

Directeur Boersma vermoedt dat de diefstal is gepleegd door een fanatieke verzamelaar.