Hollands Dagboek: Ronald Bijnaar

Ronald Bijnaar (33) kwam als elfjarige van Suriname naar Nederland. Zijn dienstplicht vervulde hij bij het korps mariniers op de Nederlandse Antillen. Tegenwoordig werkt hij voor de stichting Welzijn Hoogvliet, waar hij voor schoolkinderen welzijns- en jongerenactiviteiten coördineert. Bijnaar woont met zijn vriendin Inez Dodson in Rotterdam.

Woensdag 5 augustus

Je kunt merken dat het vakantie is, alles is rustig buiten. Ik heb nog geen vakantie, ik moet gewoon werken en ga pas in december met vakantie. Lekker vier weken naar Suriname.

Ik ben belast met de coördinatie van de zomervakantie-activiteiten voor jongeren van de Stichting Welzijn Hoogvliet en de Brede-School-activiteiten in de vakantie voor kinderen, tieners en jongeren op de Notenkraker.

Vandaag moet ik eerst mijn neefje die bij ons aan het logeren is naar de Bouw-speeltuin brengen waar hij de hele dag leuke activiteiten kan doen en hutten kan bouwen.

Later ga ik naar de clubhuizen de Kom en de Rotonde om te kijken hoe het daar gaat met de open inloop. In de Rotonde zijn negentien jongeren aanwezig en ik speel er een partijtje tafeltennis en een potje tafelvoetbal.

Om 17.00 uur begint op het plein van de Notenkraker het 'sportplein voor jongeren'. Voetballen, basketballen, tafeltennissen en er is ook muziek, verzorgd door twee lokale dj's. Het sportplein is alleen deze week, maar voor de meesten mag het best wat langer duren.

Later op de avond is er ook in clubhuis de Rotonde nog een filmmarathon. Dat is leuk, maar ik ben wel blij dat ik niet de hele avond hoef te blijven: het duurt tot de volgende morgen 8.00 uur.

Samen met twee collega's, Burg de Man en Bennie Parisius, praten over hoe het is om nu de eindverantwoording te hebben over de jongerenactiviteiten, terwijl wij vroeger als kind zelf ook altijd in de Rotonde kwamen en hier vaak kattenkwaad uithaalden en een groot deel van onze jeugd hier doorbrachten.

Donderdag

Om 8.30 uur breng ik mijn neefje en nichtje naar clubhuis de Kom. Zij gaan vandaag een uitstapje maken naar het kinderpretpark Drievliet. Volgens mij hebben ze niet geslapen; ze wilden absoluut niet te laat komen. Als wij daar aankomen, gaan ze gelijk naar hun vrienden toe en zijn hun oom al vergeten. Ik blijf rustig wachten tot de twee bussen vertrekken en zwaai hen uit.

Om 12.00 uur heb ik een afspraak met Burg de Man over een aantal zomeractiviteiten, komende week, zoals kamp en twee uitstapjes. Ik ga daarna ook even langs het kantoor van het opbouwwerk om wat informatie op te halen en ga vervolgens ook naar het jongerencentrum om te kijken hoe alles daar verloopt.

Ik word bij binnenkomst gelijk door enkele jongens en een collega uitgedaagd om mee te doen met een potje sjoelen. Je kan zien dat zij dit vaak doen, dus is er voor mij hier geen eer mee te behalen. Ik ben wel blij dat ik niet op de laatste plaats eindig, een van hen was toch nog slechter dan ik. Bij het weggaan zeg ik dat ik binnenkort terugkom om revanche te nemen. Zij schreeuwen nog dat zij er altijd klaar voor zijn. Ik heb voor de Brede School ook een nieuwe sjoelbak gekocht, ik moet gewoon wat vaker oefenen.

Sportplein is vandaag heel druk. Ik heb mij thuis omgekleed, want vandaag ga ik ook meedoen met voetballen. De jongeren vinden het leuk, want iedereen wil van mij winnen, maar voetballen is een sport die ik wel goed beheers; gemakkelijk zullen zij het zeker niet krijgen. Ik ben bij een aardige ploeg ingedeeld. Het is de bedoeling dat er na twee doelpunten steeds een andere ploeg tegen de winnaar speelt. Mijn ploeg wint veel wedstrijden, maar af en toe moeten ook wij naar de kant.

Na het sportplein ben ik naar huis gegaan. Eerst lekker onder de douche gestaan en toen naar een buurthuis in Rotterdam-Zuid gereden. Mijn broer, die daar ook jongerenwerker is, had mij gevraagd om naar een activiteit te komen kijken die hij daar georganiseerd heeft.

Het was heel leuk en druk. Zij hadden een muziekfestival georganiseerd met bekende r&b groepen, zoals Ke-Shaw en Dignity, met daaromheen allerlei opkomende dans- en zanggroepen.

Om 01.30 uur was ik weer thuis en ging uitgeput naar bed.

Vrijdag

Om 11.30 uur moet ik mijn neefje en nichtje naar Rotterdam CS brengen. Zij worden na twee weken vakantie te hebben doorgebracht bij hun oom en tante weer door hun moeder opgehaald. Ik breng ze eerst nog even langs mijn moeder waar zij oma nog kunnen groeten en allerlei snoep en zakgeld in ontvangst mogen nemen.

De moeder van Gregory en Sharifa staat al te wachten als wij aankomen en met enig verdriet nemen wij afscheid van elkaar. Het waren toch twee heel leuke weken en als je zelf geen kinderen hebt is dit een leuke ervaring. Noem het maar gerust een leuke stage.

Voor ik naar huis terugrij, ga ik toch even in het centrum van Rotterdam wandelen. Elke keer weer ben ik trots dat ik in deze stad woon, een echte wereldstad met al die moderne, hoge gebouwen. Overal in de stad zie je mensen vrolijk en rustig op de verschillende terrassen zitten, je merkt eindelijk dat de zomer echt is aangebroken.

Als ik terug in Hoogvliet ben, neem ik een kijkje bij het open huis bij clubhuis de Rotonde. Jongeren kunnen hier elke dag, vier weken lang van 13.00 tot 18.00 uur terecht om te tafelvoetballen, tafeltennissen, sjoelbakken, naar muziek te luisteren, naar videofilms te kijken of gewoon elkaar hier te ontmoeten. Ik blijf niet lang hangen want ik moet nog wat spullen voor het sportplein kopen.

Vandaag ben ik bij mijn moeder gaan eten. Zij belde op dat zij roti heeft gemaakt en zij weet dat dit mijn lievelingsgerecht is. Het smaakte zoals altijd weer uitstekend. Roti van mijn moeder daar kan niemand tegen op.

Vandaag is het de laatste dag van sportplein. De dj's zijn goed in vorm en als je de jongeren zo bezig ziet en de relaxte sfeer er omheen dan merk je dat een week eigenlijk veel te kort is. Voor volgend jaar moet dit beslist langer en dat is ook wat de jongeren willen.

Zaterdag

Zaterdagmorgen is het altijd boodschappen doen samen met Inez. Wij gaan zo vroeg mogelijk. Zo heb je nog iets aan je dag. Daarna gaan wij kleren kopen in de stad.

Ik moet Inez en haar moeder later naar Amsterdam brengen. Een neefje van hen is jarig. Ik rij snel naar Amsterdam want ik wil het voetbaltoernooi zien dat twee collega's georganiseerd hebben, of misschien ook meedoen.

Om 15.00 uur ben ik terug in Hoogvliet. Het voetbaltoernooi is al begonnen en er doen acht ploegen mee. Ik kan gelukkig toch nog een wedstrijd meedoen die wij met 3 tegen 2 winnen. Het is een heel goed georganiseerd toernooi. Er zijn ook heel veel toeschouwers aanwezig. Voor ik wegga, feliciteer ik de organisatoren Russel en Ramon en moet ik mij snel haasten want om 19.00 uur ga ik samen met mijn vriend Maikel Pierau en mijn broer Lloyd naar Utrecht.

Wij hebben daar om 20.00 uur een vergadering met Marjorie en Saskia over een trip naar Suriname die wij in december willen organiseren. Een groep jongeren wil graag een activiteit voor de Surinaamse jeugd organiseren. Dit lijkt ons wel een goed idee en wij willen deze jongeren graag helpen met het realiseren ervan. Wij moeten kijken hoe wij zo'n plan het best kunnen uitvoeren en financieren. Het was een vruchtbare vergadering en na afloop hebben wij allen het gevoel dat dit idee uitvoerbaar is. Er wordt een taakverdeling gemaakt en een vergaderrooster.

Om precies 23.30 uur rij ik de Bijlmer binnen om mijn vriendin en schoonmoeder weer op te halen. De terugreis naar Hoogvliet is erg leuk, want er worden weer verhalen van vroeger verteld.

Zondag

Jammer genoeg kan ik vandaag niet uitslapen. Ik moet namelijk naar de Efteling met 35 jongeren. Ook dit is in het kader van de zomervakantie-activiteiten.

Om 9.00 uur moet iedereen aanwezig zijn en de bus vertrekt om 9.30 uur. Ondanks dat iedereen weet dat de bus precies op tijd vertrekt presteren sommigen het om te laat te komen. De bus vertrekt om 9.40 uur en helaas moeten er toch zes achterblijven. Hadden ze zich maar niet moeten verslapen.

Wij hebben het echt getroffen met het weer. Het leuke van zulke activiteiten is dat je de jongeren beter leert kennen, in de bus kan je rustig een gesprek aanknopen. Het is een vrij rustige groep, dus heb ik zelf ook een vrij ontspannen dag. Ik wandel constant met nog twee collega's en acht jongeren door het park en wij gaan in bijna alle attracties.

Om 18.00 gaan wij terug naar Hoogvliet. Ik was toch uitgeput en ging daarom maar vroeg naar bed.

Maandag

Het worden twee drukke weken voor mij omdat ik zowel de Brede-School-activiteiten moet coördineren als de jongerenactiviteiten. Ik zal daarom ook vaak 's avonds weg zijn. Gelukkig heb ik een vriendin die hier wel begrip voor heeft.

Vandaag beginnen op de Brede School de kindervakantie-activiteiten. De kinderen kunnen elke dag van 10.00 tot 17.00 uur hier sporten en spellen, spelen op de computer, film kijken, handenarbeid, muziek en dans en er staan ook twee uitstapjes op het programma en twee kookdagen.

Allereerst heb ik overleg met de medewerkers over hoe wij deze week gaan werken en wat ieders taak is. Om 10.00 uur gaan wij open en er staan gelijk heel wat kinderen te dringen om naar binnen te komen. Om 12.00 uur heb ik een afspraak met Elizabeth van het opbouwwerk over hoe het opbouwwerk en het jongerenwerk in Hoogvliet elkaar kunnen versterken.

Voor het eerste uitstapje van vrijdag a.s. is de bus al helemaal vol. Er wordt gevraagd of wij niet nog een bus kunnen huren. Ik denk er nog even over na, want ik moet er ook voor zorgen dat ik genoeg goede begeleiding heb.

Het is wel leuk dat de kinderen zo enthousiast zijn en dat geeft je het prettige gevoel dat al het werk niet voor niets is.

's Avonds heb ik in het buurthuis een meidenavond georganiseerd. De naam zegt het al: een speciale avond voor meisjes van 13 jaar en ouder. Op het programma staat dat er iemand iets komt vertellen over nagelverzorging en een videofilm.

Doordat de meiden zoveel vragen hebben over nagelverzorging en ieder een nagel mag versieren, loopt de avond echt uit. De meisjes hebben een heel leuke avond gehad en allemaal vragen ze aan Janice, die de avond geleid heeft, wanneer er weer zo'n avond komt.

Moe maar tevreden ga ik naar huis.

Dinsdag

Het was vannacht erg warm, dus heb ik niet goed kunnen slapen. Daarom ben ik om 7.00 uur al uit de veren.

Ik bel twee collega's om hun succes te wensen met de busuitstapjes naar Movieworld in Duitsland voor jongeren.

Ik ga naar het postkantoor om een paar brieven te posten. Ik ben erg vroeg op de Brede School, het lijkt wel of alle medewerkers slecht geslapen hebben, iedereen is uitzonderlijk vroeg. Wanneer de deur opengaat komen direct vijftien kinderen binnen die willen computeren.

Ik besluit vandaag om nog een bus te bestellen voor het uitstapje van vrijdag naar Duinrell want er staan al vijftien kinderen op de reservelijst.

Op de Brede School is het vandaag erg leuk. Iedereen is extra vrolijk. Het zal wel aan het weer liggen, denk ik.

's Avonds ga ik met een vriend even de stad in. We rijden gewoon rond om te kijken wat er allemaal te doen is. Wij besluiten om naar Rotterdam-Zuid te rijden om naar de sportactiviteiten, die daar voor de jeugd georganiseerd zijn, te gaan kijken.

Later op de avond word ik door een vriend opgebeld dat er een goede kennis van mij overleden is. Het was echt een heel lieve vrouw, bij wie ik soms ook thuis kwam. Ik ken haar kinderen heel goed. Mijn avond was gelijk verpest.

Woensdag 12 augustus

Ik ga eerst naar de kapper, want ik vind dat je er altijd verzorgd moet uitzien. Aan het eind van de ochtend ga ik mijn steun betuigen aan de familie van die mevrouw die gisteren overleden is. Ik heb het er ontzettend moeilijk mee om al die mensen vol van verdriet, zo machteloos en vol onbegrip daar te zien zitten. Ik kan het zelf ook nog steeds niet geloven, maar zo zie je maar weer hoe dicht leven en dood bij elkaar zijn. Het lijkt alsof de hele straat in rouw gewikkeld is. Deze mevrouw was echt geliefd in de buurt.

Terug op de Brede School ben ik bezig het uitstapje verder te organiseren. Wat mij steeds weer verrast is dat, ondanks het mooie weer, telkens zoveel kinderen aan de activiteiten deelnemen. Ik ben ook blij dat ik elke dag weer een goede ploeg medewerkers heb die meehelpt om de activiteiten tot een succes te maken.

's Avonds ga ik samen met mijn collega Ramon Seymor naar het kamp. De jongeren hebben het goed naar hun zin, al hebben sommigen nog last van het hele eind fietsen. Ook de begeleiding heeft het goed naar hun zin. Na anderhalf uur gaan wij weer weg, wij wensen de leiding veel succes en een prettige nachtrust - als zij die überhaupt hebben.

Voor ik naar bed ga bel ik even mijn vader nog op om te kijken hoe het met hem gaat en om bij te praten.

    • Ronald Bijnaar