'Heerenveen' stelt positie Van Praag ter discussie

ROTTERDAM, 15 AUG. Heerenveen-voorzitter R. van der Velde vindt dat zijn Ajax-collega M. van Praag zich moet verantwoorden voor zijn rol in de besprekingen over de vorming van een Europese Superliga voor voetbalclubs. “Van Praag wordt als bestuurslid van de sectie betaald voetbal geacht de belangen van alle Nederlandse clubs te dienen”, meent hij. “Als blijkt dat hij buiten de Eredivisie NV om bezig is Ajax naar een Superliga te loodsen, moet hij zijn zetel ter beschikking stellen. De plannen van Ajax en wellicht ook PSV kunnen immers grote schade toebrengen aan het Nederlandse voetbal.”

Van Praag noemde de besprekingen over de vorming van een Superliga, afgelopen donderdag tijdens een persbijeenkomst bij Ajax, echter “een zuivere zaak”. Volgens hem hebben de initiatiefnemers - onder wie Juventus, Arsenal en Bayern München - reeds afgesproken op welk tijdstip de bonden en de Europese voetbalfederatie (UEFA) worden geïnformeerd. “We willen niet Sjors en Sjimmie van de rebellenclub zijn.” Desondanks vraagt PSV zich af waarom alleen Ajax via algemeen-directeur M. Oldenhof bij de onderhandelingen over een Superliga is betrokken. “Ik vind het vreemd dat Ajax nog geen contact met ons heeft opgenomen”, zegt PSV-manager F. Arnesen.