FRANCIEN VAN TUINEN

Francien van Tuinen: Tuindance (VIA Jazz 9920412)

Matige presentatie maar een sterke présence, dat was samengevat het oordeel van de jury over zangeres Francien van Tuinen toen die vorig jaar het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours in Zwolle won.

Ook op haar debuut-cd Tuindance is de Groningse zeer aanwezig. Niet voorzichtig laveren maar met lef voluit gaan, dat kenmerkt haar manier van zingen. De helft van het repertoire op deze cd bestaat uit al langer bestaande instrumentals waar Van Tuinen een tekst bij bedacht. Heel overtuigend klinkt ze in het aldus verrijkte 'Song for Penelope' van pianist Joeye Calderazzo. Ook 'Gentle Piece' van trompettist Kenny Wheeler kan haar tekst goed verdragen. Van het klassieke 'Green Dolphin Street', dat al eerder een tekst kreeg, maakt ze iets nieuws door het wijzigen van enkele noten. Haar voortreffelijke dictie en timing blijken in het supersnelle 'Jackie', een tekst van Annie Ross op een solo van de legendarische saxofonist Wardell Gray.

De technische tekortkomingen die Van Tuinen soms vertoont, een wat onzekere intonatie of een schrille uithaal, worden goedgemaakt door de vorstelijke bijdragen van de musici om haar heen. Trompettist Eric Vloeimans, saxofonist Yuri Honing en pianist/producer Michiel Borstslap spelen de sterren van de Hollandse hemel. Het titel- en slotstuk, waarin gezellig wordt gestoeid met de clichés van de 'hippe' muziekpraktijk onderstreept wat de rest van de cd ook suggereert: dat het met Francien van Tuinen nog vele kanten uitkan.

    • Frans van Leeuwen