Fraai verdedigd

Op het onlangs in Wenen gehouden Europees Junioren Kampioenschap voor viertallen speelde Nederland geen rol van betekenis. Gezien de kwaliteit van de uitgezonden spelers werd vooraf veel meer verwacht dan de tiende plaats in de eindrangschikking, die het uiteindelijk is geworden. Als pleister op de wonde van dit teleurstellend resultaat verkoos de pers Friso Zwerver uit Leiden tot beste verdediger. Zo dadelijk krijgt u het bewuste spel te zien.

In Wenen werd tegelijkertijd het EK voor scholieren ('under twenty') gespeeld. Beide kampioenschappen werden gewonnen door Italië. Verheugend was de zilveren medaille voor Nederland bij de schooljeugd. Ook van dat kampioenschap krijgt u een spel te zien, maar nu eerst die fraaie verdediging:

Oost gever Noord Allen kw. ♠ 6 ♡ AHV76 ♦ V103 ♣ B732West Oost ♠ A10953 ♠ H872 ♡ B942 ♡ 1085 ♦ H82 ♦ 765 ♣ 10 ♣ A85Zuid ♠ VB4 ♡ 3 ♦ AB94 ♣ HV964

Het spel deed zich voor tijdens Nederland-Engeland. In de open kamer zat het Nederlandse NZ paar in 3SA, dat na een schoppenstart kansloos eentje down ging. Gesloten gaf dit biedverloop te zien:

West Noord Oost Zuid Wijma Bakhshi Zwerver Jonespas 1♣ 1♠ 3♡1) 3♠ pas pas 4♡ pas 5♣ pas pas pas1) fitjump: harten en klaveren

Tegen 5♣ startte west, Schelte Wijma, met ♠A. Na een aanmoedigend signaal speelde Wijma schoppen door, in dummy getroefd. De leider, Martin Jones, speelde troef naar zijn heer en troefde de derde schoppen op tafel af. De volgende troef was voor het aas van Zwerver. West had inmiddels een ontmoedigend signaal gegeven in ruiten, zodat zijn partner wist dat het tegenspel niet op ♦A hoefde te rekenen. Ziet u welke kleur oost naspeelde om het contract toch down te krijgen?

Friso Zwerver legde briljant ♡10 op tafel (een andere harten kan ook) en doorbrak op die manier de verbinding voor de harten/ruitendwang die de leider aan het voorbereiden was. De leider had trouwens sterke aanwijzingen dat hij het van die dwang moest hebben en niet van een mogelijk goedzitten van ♦H. Die kaart moest, gezien het volgbod, echt wel in west zitten.

Bij de schooljeugd trok de achttienjarige Bas Drijver uit Rotterdam de aandacht met een onorthodox, maar lucratief doublet in de wedstrijd tegen Polen:

Noord gever Noord NZ kw. ♠ B93 ♡ AVB4 ♦ AHV ♣ HVBWest Oost ♠ A74 ♠ HV852 ♡ 105 ♡ 986 ♦ B10954 ♦ - ♣ A104 ♣ 98762Zuid ♠ 106 ♡ H732 ♦ 87632 ♣ 53

West Noord Oost Zuid Vreeswijk Drijver2♦1) pas 2♡2) pas 2SA pas 3♣3) pas 3♡ pas 4♡ pas pas dbl pas pas pas 1) multi: meestal zwakke twee in harten of schoppen of een sterke gebalanceerde hand; 2) nonforcing relay; 3) Stayman

Tot op dat moment had het Poolse NZ paar niets fout gedaan en ook op dit spel leek het een normaal contract te hebben uitgeboden. Het doublet van oost daarentegen, oogde absoluut niet normaal. West start met ♦B door oost getroefd, die schoppen naspeelde voor het aas van west. De volgende ruiten (de vier, volgens het al eerder in deze kolommen besproken Lavinthal signaal) werd weer in oost getroefd, waarna ook ♠H werd meegenomen.

Nu klaveren na voor het aas van west en weer ruiten door zou zelfs tot drie down hebben geleid. Oost probeerde eerst nog gretig ♠V te incasseren. De leider troefde, trok de troeven, maar moest daarna nog ♣A afgeven. Plus 500 dankzij het geïnspireerde doublet was nog steeds een geweldig resultaat. Oosts kleine onoplettendheid (het negeren van het Lavinthal signaal) werd door zijn teamgenoten graag door de vingers gezien, omdat het Nederlandse NZ paar aan de andere kant in hetzelfde contract eveneens twee down ging, maar dan ongedoubleerd.

    • Jan van Cleeff