Evacuatie Westerlingen uit Congo

KINSHASA, 15 AUG. Verschillende Westerse landen, waaronder ook Nederland, hebben hun burgers in Congo opgeroepen het land zo snel mogelijk te verlaten. Voorbereidingen voor een evacuatie zijn in volle gang.

Westerse waarnemers sluiten niet uit dat de stad binnen enkele dagen zal worden ingenomen door rebellen die in opstand zijn gekomen tegen president Laurent Kabila.

Een Frans vliegtuig dat buitenlandse burgers wilde ophalen kreeg geen toestemming op het vliegveld van de hoofdstad Kinshasa te landen. Inmiddels staan drie militaire transportvliegtuigen in Brazzaville in het buurland Congo-Brazzaville gereed om evacués op te halen. De autoriteiten zouden echter geen toestemming geven aan buitenlanders om het land te verlaten. Dat verklaarde de Nederlandse ambassadeur in Congo tegenover de Wereldomroep.

Onze correspondent in Brussel meldt dat de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena voorlopig niet meer op Congo, een voormalige Belgische kolonie, zal vliegen, omdat de veiligheid van de luchthaven van Kinshasa niet meer is gegarandeerd. Gisteren kwam de laatste vlucht aan op Zaventem met zo'n driehonderd, vooral Congolese, passagiers. Onder hen was een Congolese priester die zeven dagen opgesloten heeft gezeten in een militair kamp. “Congolezen die op Rwandezen lijken worden opgejaagd en in de gevangenis gezet en velen lijden. Zelf was ik daarvan het slachtoffer”, verklaarde hij. “Het is triest, er zijn kinderen bij, vrouwen.”

De priester zei tijdens zijn gevangenschap slecht behandeld te zijn en geen eten en drinken te hebben gekregen. “Het is alsof ze willen dat de mensen langzaam dood gaan.” Inmiddels zou het Rode Kruis water brengen naar de gevangenen. Dankzij bemiddeling van de kerk werd de priester vrijgelaten.

Volgens de meeste passagiers is het rustig in de Congolese hoofdstad Kinshasa. “Het is kalm”, aldus een jonge vrouw. “Maar er zijn overal wegversperringen en er wordt af en toe geschoten als men een Rwandees vindt”, zei ze. Tot zover onze correspondent. De stroomvoorziening in Kinshasa is gedeeltelijk hersteld, nadat de rebellen donderdag een waterkrachtcentrale ten westen van de stad hadden veroverd. Vermoedelijk worden noodaggregaten gebruikt.

Het is niet geheel duidelijk waar president Kabila zich op dit moment bevindt. Volgens sommige bronnen is hij inmiddels teruggekeerd naar de hoofdstad, anderen zeggen dat hij nog in Lubumbashi is, waar hij gisteren naartoe is gereisd. (AP, AFP, Reuters)