Een zonovergoten droomwoning in Frankrijk; Huidig Frans prijsniveau kan een voordeel zijn

Droomt u tijdens de grauwe Hollandse wintermaanden ook weleens van een tweede optrekje in Frankrijk? U bent niet de enige.

Jaarlijks wagen naar schatting enkele duizenden landgenoten de stap naar een tweede woning in het land van 'savoir vivre'. Dat is niet zo verwonderlijk. Steeds meer Nederlanders bezitten immers een overvolle portemonnee. Dat geld hopen ze verstandig te investeren. Onroerend bezit in Frankrijk lijkt daartoe een prettige weg. Het prijsniveau is relatief laag. Neem daarbij de overvloed aan rust, ruimte en zon die wij maand na maand zo node moeten missen. En natuurlijk het feit dat je zonovergoten droomkasteel reeds binnen een dag bereikbaar is! Ideaal dus voor alle gezinsvakanties? Een uitkomst voor zelfstandigen die 's winters via Internet willen werken? Of dé oplossing voor optimaal genieten van een vervroegde oude dag?

Misschien. Het huidige Franse prijsniveau zou een voordeel kunnen zijn. Makelaar Rogier van Stratum van het Rotterdamse kantoor De Zeven Valleien O.G. wijst erop dat de prijzen in populaire streken als de Côte d'Azur, de Provence en de Dordogne herstellende zijn van een prijzendip in 1996. “De rente was toen erg hoog en de Franse franc duur ten opzichte van het Engelse pond, waardoor veel Engelse kopers wegbleven.” “Maar”, voegt hij toe, “momenteel is de Franse rente weer lager, de Nederlandse economie sterk en de Engelse pond weer hoog. Zelfs de Fransen kopen nu. De markt trekt daardoor aan.”

Een globale indruk van het huidige Zuid-Franse prijsniveau geeft makelaar Maarten Bökkerink van B&D Intermédiaires France in Nunspeet: “In de Dordogne of Charente”, zegt hij, “koop je een karakteristiek huis in behoorlijke staat met twee- tot vierduizend vierkante meter grond voor 1,5 tot 2,5 ton. Vanaf ruim een half miljoen heb je daar echter een kasteeltje.” De Provence doet, wegens de nabijheid van de Middellandse zee, wat meer.

Bökkerink: “Daar betaal je zo'n vier ton voor een huis met zwembad en een lekker lapje grond van zo'n duizend vierkante meter.” Toch kunnen volgens Bökkerink ook kopers met minder geld nog steeds in Zuid-Frankrijk terecht. “Met een ton koop je iets in een dorp, maar dan moet je wel een en ander opknappen.” Het Noord-Franse prijspeil ligt doorgaans lager. Volgens Van Stratum kost een oude, nog op te knappen boerderij met duizend tot tweeduizend vierkante meter grond in Pas-de Calais 60.000 tot 100.000 gulden. Gerestaureerd tel je er 135.000 tot 200.000 gulden voor neer.

De gids Wonen en kopen in Frankrijk van P.L. Gillissen zet de nu wegdromende Frankrijk-liefhebber weer met beide benen op de grond. “Velen hebben tijdens hun vakantieroes een koopcontract getekend waar ze nog jaren spijt van hadden”, is, naast de tips, een van de vele waarschuwingen die dit boek de lezer meegeeft. De aankoop van een Franse woning kan om meer redenen tegenvallen. “Mensen vergissen zich regelmatig in het klimaat”, vertelt een Nederlandse bezitter van een Franse woning uit ervaring. “In het centrum van Frankrijk is het 's winters hartstikke koud, grijs en verlaten. Je kunt beter twee- tot vijfhonderd kilometer zuidelijker zitten. Daar betaal je meer, maar het klimaat is veel beter.”

Voorts kunnen de taal en de afstand barrières zijn. Een aantal regels bij koop- en verkoop wijkt af van die in Nederland. Een betrouwbare makelaar of notaris wijst een koper daarin de weg, maar hoe beoordeel je die deskundigen wanneer je ze nauwelijks kent en kunt verstaan? Beide problemen verklein je door bijvoorbeeld reeds in Nederland te rade te gaan bij een makelaar die Frans onroerend goed verkoopt. “Je kunt ook eerst een tijdje iets huren”, adviseert een bezitter van een Zuid-Frans tweede huis. “Eenmaal in de omgeving zie en hoor je van alles. Daarbij kun je zo uittesten of je wel in Frankrijk kunt aarden. Fransen zijn natuurlijk toch een apart volk.”

Tien tips voor huizenkopers in Frankrijk

1 Oriënteer u niet slechts in zomervakanties, wanneer het weer ideaal is, maar bezoek uw lievelingsgebied beslist ook in maart of april. Wie in Frankrijk wil gaan wonen, doet er goed aan eerst een half jaar een huis te huren. 2 Denk bij aankoop reeds aan verkoopmogelijkheden op langere termijn. Hou daarbij rekening met voorkeuren van zowel Nederlanders als bijvoorbeeld Belgen, Engelsen, Duitsers, Zwitsers en Fransen. 3 Informeer voordat u een bod doet of de koop sluit altijd hoeveel u totaal kwijt zult zijn aan 'kosten koper'. Doe desnoods een bod onder de voorwaarde dat deze kosten maximaal 10 procent van de koopprijs zullen bedragen. 4 Bereken uw totale woonlasten. Beschouw daarbij naast de koopsom van het huis ook de overdrachtskosten (verschillende tarieven), notariskosten, jaarlijkse reiskosten, onroerendgoedbelasting, vaste lasten als onderhoud, energie en telefoon, kosten van levensonderhoud en de kosten van plaatselijke voorzieningen. 5 Vraag een Franse makelaar altijd om zijn Carte Professionelle en om het Mandat (schriftelijke opdracht van verkoper). Er werken namelijk heel wat tussenpersonen zonder papieren. 6 Wanneer u het onroerend goed koopt inclusief de inrichting, leg dan vast welk deel van de koopsom het roerend en welk deel het onroerend goed betrof. Over roerende zaken hoeft namelijk geen overdrachts- en vermogenswinstbelasting te worden betaald. 7 Wanneer u een appartement in een complex koopt, ga dan vooraf na wat de jaarlijkse servicekosten zijn en of u eventuele achterstallige bedragen van de vorige eigenaar moet voldoen. 8 Bewaar alle facturen en bonnen van kosten van werkzaamheden in en rond het huis. Die kosten verminderen de bij verkoop eventueel verschuldigde vermogenswinstbelasting (plus-value). 9 Als u zich in Frankrijk heeft gevestigd kan het verstandig zijn uw belastingaangifte te laten verzorgen door een 'expert-comptable'. Als buitenlander bent u waarschijnlijk te weinig bekend met Franse fiscale aftrekposten en besparingen. 10 Een Nederlander die zijn pensioen in Frankrijk geniet, betaalt alleen daar belasting. Dat kan voordelig zijn wanneer één van de echtgenoten in een hoge belastingschijf valt. In Frankrijk mogen echtgenoten namelijk elk voor de helft van het gezamenlijk inkomen aangifte doen. Dat kan het progressieve tarief aanzienlijk matigen.

De tips komen ondermeer uit 'Wonen en kopen in Frankrijk', 42,50 gulden, ISBN 90-74646-04-2

    • Erica Verdegaal