Birma zet activisten het land uit

RANGOON, 15 AUG. Achttien buitenlanders die gisteren door een speciale Birmese rechtbank waren veroordeeld tot vijf jaar werkkamp wegens het verspreiden van pamfletten, moeten onmiddellijk het land verlaten. De achttien werden zondag gearresteerd nadat ze de bevolking van Birma in pamfletten hadden opgeroepen 'de gebeurtenissen van 1988' niet te vergeten, toen het leger het vuur opende op demonstranten die democratisering eisten, waarbij mogelijk duizenden mensen werden gedood.

Direct nadat de rechter het vonnis had uitgesproken kwam een woordvoerder van de regering naar voren en las een verklaring voor van minister van Binnenlandse Zaken Tin Hliang. De achttien - uit de VS, Indonesië, Maleisië, Australië, Tailand en de Filippijnen - zijn na de uitspraak direct in vrijheid gesteld. Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade liet later op de dag weten dat de achttien vandaag uit Rangoon zullen worden overgevlogen naar Bankok. Eerder dit jaar veroordeelde een Birmese rechter ook een activist tot vijf jaar werkkamp. De man zat drie maanden vast voordat hij werd uitgewezen.

De Birmese oppositieleider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi bevindt zich nog steeds in een bestelbusje, waarin zij woensdag op weg was naar West-Birma. Suu Kyi mag van de autoriteiten de hoofdstad Rangoon niet verlaten. De regering heeft een ziekenauto in de buurt klaar staan, voor eventuele medische hulp aan Suu Kyi. Eerder heeft zij opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid als het huidige bewind het parlement, waarin haar partij na verkiezingen in 1990 een overweldigend meerderheid behaalde, niet voor 21 augustus in ere herstelt. (AP, AFP)