Ambassade VS in Tirana ontruimd

WASHINGTON, 15 AUG. De Amerikaanse ambassade in de Albanese hoofdstad Tirana is gisteren ontruimd na geruchten van een mogelijke terroristische aanslag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS heeft bovendien Amerikanen afgeraden in Albanië te reizen. Volgens het ministerie zou Albanië een van de nieuwe doelen kunnen zijn na bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades van kenia en Tanzania vorige week, waarbij bijna 250 mensen omkwamen. Het ministerie zei zich te baseren op “recente verklaringen van moslim-extremisten tegen de Verenigde Staten en hun burgers”.

Vorige maand werden in Albanië vier militante moslims uit Egypte gearresteerd en het land uitgezet. Dat zou volgens Albanese kranten zijn gebeurd met steun van de CIA. Drie van de vier zouden mogelijk betrokken zijn geweest bij een aanslag in Luxor vorig jaar november, waarbij 58 toeristen en vier Egyptenaren werden gedood. De vierde zou in Egypte ter dood zijn veroordeeld wegens een poging om leden van Egyptische regering te vermoorden.

Enkele dagen voor de aanslagen in Kenia en Tanzania liet de Egyptische Jihad in een schriftelijke verklaring weten voor de Amerikanen “een antwoord voor te bereiden, waarvan we hopen dat ze het zorgvuldig zullen lezen omdat we het, met Gods hulp, zullen schrijven in een taal die zij begrijpen”.

De Amerikaanse tv-zener CNN meldt dat Amerikaanse onderzoekers tussen het puin van de verwoeste ambassade in Nairobi sproen hebben gevonden van ammoniumnitraat. Dat is dezelfde stof die werd gebruikt bij de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma in 1995, waarbij 168 mensen om het leven kwamen. (Reuters, AFP)