Zoetermeerder beschuldigd van misbruik 14 kinderen

DEN HAAG, 14 AUG. Albert Z., een 40-jarige man uit Zoetermeer, wordt verdacht van ontucht met veertien kinderen variërend in de leeftijd van vijf tot zestien jaar. Vanmorgen diende voor de rechtbank in Den Haag een pro forma zitting tegen Z. In verband met een “overvolle agenda” van de Haagse rechtbank is de zaak tot 7 oktober aangehouden.

Volgens de officier van justitie heeft Z. “een groot deel van de ernstige feiten” bekend. Volgens een psychiatrisch rapport dat inmiddels is opgesteld is de kans op recidive zeer groot. De betrokken kinderen waren aan de zorg van de man toevertrouwd. Zij logeerden bij hem of hij paste op de kinderen. Het gaat om twaalf meisjes en twee jongens.

Volgens ouders die vanmorgen bij de zitting aanwezig waren is Van Z. getrouwd en heeft hij vorig jaar een kind gekregen. “Daarmee lokte hij onze kinderen”, aldus mevrouw M. Stegeman. Haar tweeling van zestien jaar zou vorig jaar zijn misbruikt. “Ons willen ze niet alles vertellen om ons te sparen. Maar de politie hebben ze wel alles gezegd.” Een andere moeder, I. Duyvesteyn: “Goed dat ik het niet allemaal weet, want ik kill hem.” Andere ouders mompelen “Sluit maar achteraan in de rij.”

Een aantal ouders hoorde pas na de arrestatie van Z. van mogelijk misbruik van hun kinderen. Stegeman: “We werden twee dagen later door de politie gebeld. Hij had de naam van mijn twee dochters ook genoemd.” De echtgenote van Z., die nu bij haar schoonouders in Den Haag logeert, wist volgens de ouders van het misbruik. Duyvesteyn: “Tegen mijn dochter zei ze: ga maar bij hem liggen, dat vindt hij lekker.”

De ouders zeggen jaren niets te hebben vermoed omdat Z. zo joviaal was. Duyvesteyn: “Te joviaal dacht je soms. Toen kregen onze kinderen allerlei lichamelijke klachten en ondefinieerbare angsten. Toen kregen we wel een vermoeden.”

Volgens de raadsman van Z., W.C. Dieleman, hebben de ouders van vier kinderen begin april aangiftes van misbruik gedaan. De kinderen zijn vervolgens in een speciale kinderverhoorstudio in Delft ondervraagd. “Van het één kwam het ander. Ouders werden wakker geschud, gingen elkaar bellen”, aldus de raadsman. Dieleman sluit “stemmingmakerij” niet uit. “Er zijn namen genoemd van kinderen waarvan mijn cliënt het misbruik ontkent.” De verdachte zou zich vanaf 1992 tot aan zijn aanhouding aan de kinderen hebben vergrepen. De politie vond in de woning van de verdachte een grote hoeveelheid kinderpornografie, waaronder videobanden. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Den Haag werden er ook dertienhonderd plaatjes gevonden met afbeeldingen van kinderseks. De afbeeldingen waren van het Internet gehaald. De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) onderzoekt of de herkomst van de plaatjes is te achterhalen.