Zeven Thaise banken fuseren

BANGKOK, 14 AUG. Zeven grote financiële instellingen in Thailand gaan fuseren. De alliantie is een nieuwe stap in een fors herstelprogramma voor de getroffen financiële sector, zo hebben de Thaise autoriteiten vanmorgen bekendgemaakt. De fusiegolf begint met het samengaan van de banken Krungthai Thanakit en de Union Bank, aldus een topman van de Centrale Bank in een interview.

Deze twee grote banken nemen in een latere fase gezamenlijk vijf kleinere banken over. Deze kleinere banken worden tot deze stap gedwongen, nadat zij er eerder deze week niet in waren geslaagd om het eigen vermogen te verhogen. “Als deze instellingen zelfstandig actief mogen blijven, dan komen de belangen van het publiek in gevaar”, aldus Kitti Patpong-pibul, de tweede man van de centrale bank. “We moeten vandaag ingrijpen vanwege het gebrek aan kapitaal. Geen van de andere financiële instellingen in Thailand vallen momenteel in dezelfde categorie als waarin deze vijf banken zich bevonden”.

Volgens analisten moeten de getroffen banken als gevolg van riskante leningen tussen de 15 en 25 miljard dollar aan voorzieningen treffen om de komende twee jaar de klappen op te kunnen vangen. Volgens de centrale bankier Kitti moet de overheid zo'n 650 miljoen dollar in de nieuwe fusieonderneming steken. Dit bedrag zou - samen met de buffers van de grote banken Krungthai Thanakit en de Union Bank - voldoende zijn om de mogelijke tekorten van de kleinere banken op te vangen.

Lokale televisiestations lieten vanmorgen zien dat veel mensen in Thailand hun spaargeld bij banken wilden terughalen. Daarbij zou het voornamelijk om kleine spaarders gaan. De meeste banken zijn er tot nu toe niet ingeslaagd om noodzakelijk vers kapitaal aan te boren.