Zeg maar dag tegen de rare mannetjes

Tentoonsteling: Groeten uit de kosmos. T/m 27 september in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Di t/m za: 10-17.00 u, zo: 12-17.00 u. Website: http://www.museumboerhaave.nl

Bestaat er leven buiten onze aarde? Deze vraag houdt mensen al eeuwenlang bezig. Zeker nadat er in de zestiende eeuw ontdekt werd dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is, maar een gewone planeet in een zonnenstelsel. Waarom zouden de maan en de planeten ook niet begroeid en bewoond zijn?

Op de tentoonstelling Groeten uit de kosmos in Museum Boerhaave in Leiden kun je zien hoe er vroeger en nu druk gezocht wordt naar buitenaards leven. Met radiotelescopen bijvoorbeeld probeert men buitenaardse signalen op te vangen. En in 1977 werd er met het Amerikaanse ruimteschip Voyager informatie over ons de ruimte ingestuurd. Geluiden van de aarde zoals stromend water en onweer, klassieke muziek van Mozart, maar ook stemmen van mensen die in 55 talen de groeten doen. Een onnozel idee misschien, maar oordeel zelf: in het museum kun je de geluiden op een computer afluisteren. Op dit moment is de Voyager de buitenste planeten van ons zonnenstelsel gepasseerd. Als er werkelijk aliens bestaan, dan zal het nog enkele tienduizenden jaren duren voordat het ruimteschip hen zal bereiken.

Toch zijn mensen ook bang voor het onbekende. Bijvoorbeeld voor het inslaan van kometen, dat zijn grote massa's steen en ijs die met hoge snelheid door de ruimte vliegen. Op de tentoonstelling hangt een wereldkaart waarop met rode lichtjes zes inslagen uit het verre verleden zijn aangegeven. Je ziet hoe enorm groot kraters kunnen zijn, en dan besef je dat een botsing van de aarde met zo'n komeet een vreselijke ramp kan betekenen.

Veel mensen hebben ook angst voor een buitenaardse invasie. Dat we worden overvallen of zelfs meegenomen door ruimtewezens. Heel veel films en televisieserie's zoals The X-Files en Star Trek gaan daarover. Niet voor niets zien aliens er dus meestal eng uit. In onze fantasie zijn ze bijvoorbeeld gifgroen van kleur en hebben ze een buitengewoon groot hoofd met daarin bolle vissenogen. In Museum Boerhaave is ook buitenaards speelgoed te zien. Fluoriserende waterpistolen om aliens te bestrijden en poppetjes zoals Lunar Spider. Dit is een spinachtige robotbewoner van de maan die in 1975 in Japan is gemaakt. Helaas vind je er niet de nieuwe Actionman met een ruimtemissie of de wijze Yoda uit Star Wars, want in een museum gaat het nu eenmaal meestal om de oude dingen.

    • Nathalie Faber