Water bedreigt ook Noord-China

WUHAN, 14 AUG. Na de zwaarste overstromingen in centraal-China sinds 1954 worden nu ook grote delen van het noorden en noordoosten van het land bedreigd.

Hevige neerslag en hoog water in de Songhua-rivier bedreigen miljoenen bewoners rondom de stad Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang. Volgens plaatselijke media heeft de burgemeester van Harbin, Xiao Guangdong, de negen miljoen inwoners van de stad opgeroepen zich voor te bereiden op omvangrijke overstromingen.

Reddingswerkers zijn intussen begonnen met de evacuatie van twintigduizend mensen die waren gestrand nadat spoorrails en bruggen in het noordoosten waren weggespoeld bij overstromingen. In het belangrijkste olieveld van China, bij de noordoostelijke stad Daqing, werden gisteren meer dan duizend bronnen gesloten wegens het hoge water.

Omdat de komende dagen nog meer regen in grote delen van China wordt verwacht vrezen regeringsfunctionarissen verdere overstromingen van de Gele Rivier en andere rivieren in het noorden van het land. De belangrijkste spoorwegverbinding in het noordwesten, naar de stad Ürümqi in de provincie Xinjiang, is inmiddels gesloten wegens de jongste overstromingen. In Binnen-Mongolië, rond de Nen-rivier, zijn meer dan vierhonderdduizend mensen dakloos geraakt bij overstromingen.

In het zwaar getroffen stroomgebied van de Yangtze, in centraal-China, passeerde vannacht de vijfde hoogwaterpiek van het jaar zonder dat grote steden als Wuhan in gevaar kwamen. Het waterpeil stroomopwaarts van Wuhan bleef twintig centimeter beneden de kritieke grens die het opblazen van nieuwe dijken noodzakelijk zou maken, aldus de Chinese autoriteiten.

Afgelopen weekeinde werden in de provincie Hubei al verschillende dijken opgeblazen om het water te verspreiden en te voorkomen dat Wuhan, het economische centrum van centraal-China, onder water zou komen te staan. Tienduizenden boeren stroomopwaarts van Wuhan werden daarbij gedwongen te evacueren. In de hogere delen van het stroomgebied van de Yangtze vormt zich al een zesde hoogwaterpiek door de aanhoudende neerslag, aldus de waterbeheerders in de regio.

Stroomafwaarts zijn bij een doorbraak van een dijk van de Yangtze bij de stad Jiujiang, ten oosten van Wuhan, 78 mensen om het leven gekomen, zo melden officiële Chinese media vandaag. In en rondom de stad zouden 3,46 miljoen mensen onder het hoge water te lijden hebben; meer dan 28.600 mensen zouden verwondingen hebben opgelopen, aldus China News Service. Jiujiang, in de provincie Jiangxi, is de stad waar tienduizenden soldaten en burgers een week gevochten hebben om een bres in een dijk van de Yangtze te dichten.

Pagina 4: President in rampgebied

In de centraal-Chinese provincies, waar ruim 21 miljoen hectare land onder water staat, zijn de laatste weken veertien miljoen mensen dakloos geraakt. Volgens de Chinese regering zijn in het gebied tot nu toe zeker tweeduizend mensen verdronken, maar volgens buitenlandse waarnemers ligt het dodental hoger.

De regio werd gisteren bezocht door president Jiang Zemin, die militairen en burgers in de stad Shashi in Hubei opriep de strijd tegen het water voort te zetten. “Wij zullen uiteindelijk als overwinnaar uit de strijd komen”, zei hij in een toespraak voor arbeiders op de dijken.

Om rondtrekkende plunderaars in de getroffen gebieden te ontmoedigen heeft het Hooggerechtshof in Peking inmiddels lagere rechtbanken bevolen hard op te treden tegen mensen die misbruik maken van de overstromingen. Het hof wil dat de rechters “voorbeelden stellen” met degenen die schuldig worden bevonden aan plundering, verkrachting en beroving van slachtoffers of het verzaken van plichten, zoals het bewaken en verstevigen van dijken.

Volgens de staatsmedia zijn al verscheidene veedieven en plunderaars gearresteerd in centraal-China. Ook zijn er berichten over plunderaars van hulpgoederen en “lafhartige” functionarissen van de communistische partij die hun plichten hadden verzuimd in gevaarlijke situaties.

    • Rob Schoof