Washington Post: 'VS willen Irak niet hard aanpakken'

ROTTERDAM, 14 AUG. Washington drong al maanden voor de jongste crisis met Irak aan op het stopzetten van 'verrassingsinspecties' van wapenfaciliteiten in dat land. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag.

De krant zegt zich te baseren op 'betrouwbare' maar verder niet met name genoemde Amerikaanse en 'diplomatieke' bronnen. Amerikaanse functionarissen zouden binnenskamers besloten hebben dat Irak voorzichtig tegemoet getreden moet worden omdat een crisis niet “opportuun” zou zijn. Naar buiten toe neemt Washington steeds het standpunt in dat Irak de resoluties van de Veiligheidsraad tot op de letter dient na te leven en dat, als Bagdad zich niet aan de regels houdt, onmiddellijk hard opgetreden dient te worden.

Dat de Amerikaanse regering binnenskamers tot een andere politiek had besloten, bleek, aldus The Washington Post, vanaf juni. Toen lieten inspecteurs van UNSCOM, de speciale ontwapeningscommissie van de VN voor Irak, de Britse en Amerikaanse regering weten dat ze een nieuwe verrassingsinspectie voorbereidden waarbij ze belangrijke documenten hoopten buit te maken. In principe moet UNSCOM alle leden van de Raad dezelfde informatie verschaffen maar, zo zei een bron tegen The Washington Post, “als je bij zo'n belangrijke inspectie je belangrijkste medestanders niet inlicht dan staat dat gelijk aan zelfmoord.”

Washington (daarin gesteund door Londen) drong bij UNSCOM toen op voorzichtigheid aan en herhaalde die positie in de maanden erna enige malen. Zo zou minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright op 4 augustus (een dag voordat Irak 'alle samenwerking' met UNSCOM en het atoomagentschap IAEA opzegde) nog met UNSCOM-hoofd Richard Butler hebben gebeld om hem te overreden verrassingsinspecties geen doorgang te laten vinden. Zowel Albright als Butler onderstreept in een reactie op het bericht dat UNSCOM onafhankelijk is en geen orders aanneemt.