Van Dis schreef zinnen over

AMSTERDAM, 14 AUG. In zijn bijdrage aan de essaybundel Historische Tableau heeft de schrijver Adriaan van Dis talrijke passages van twee andere schrijvers overgeschreven. Van Dis heeft in een artikel over de Afrikaanse slavenhandel zinnen en stukken van alinea's ontleend aan The Culture of Complaint van Robert Hughes en vooral aan The Save Trade van Hugh Thomas.

Hij vermeldt deze boeken wel als 'literatuur' bij zijn artikel, maar gebruikt hij zijn citaten geen aanhalingstekens of andere verwijzingen. Gevraagd naar zijn reactie zei Van Dis vanmorgen dat hij zijn essay “naar eer en geweten” heeft opgeschreven. “Ik ben een leek op het gebied van slavernij, en heb twee ingewikkelde boeken gelezen die ik zo goed mogelijk heb proberen na te vertellen.

Het spijt me als dat soms te letterlijk gebeurd is. Kennelijk moet ik mij in de toekomst geheel onthouden van non-fictie. Anders moet ik wetenschappelijk te werk gaan met tientallen voetnoten; en zo wil ik niet schrijven.''

Pagina 27