'Van den Herik voedt fans met haat'

AMSTERDAM, 14 AUG. Keihard heeft Ajax-voorzitter M. van Praag gisteren uitgehaald naar zijn collega bij Feyenoord, J. van den Herik. “Bedenkelijk, ronduit schandalig, tendentieus, verdacht, zelfs gevaarlijk”, noemde Van Praag recente uitlatingen van Van den Herik. Hij omschreef hem ook als “uitermate oncollegiaal” en betichtte hem van “stemmingmakerij”.

Bij de presentatie van Ajax maakte Van Praag gisteren een uitzondering op zijn principe geen kritiek te leveren op andere bestuurders. Aanleiding was een rede van Van den Herik, vorige week op de persdag van Feyenoord.

Daar waar de voorzitter van Feyenoord zich begaf op het terrein van de bestrijding van het voetbalvandalisme, beet Van Praag - in het bestuur betaald voetbal van de KNVB belast met veiligheidszaken - terug. “Hij moet weten welke impact zijn woorden hebben. Van den Herik polariseert en blijft de supporters van Feyenoord voeden met haat. Door zijn gedrag voel ik me minder veilig in De Kuip. Schandalig, beneden de maat en gevaarlijk.” Van den Herik noemde gisteravond de repliek van Van Praag ongepast. “Michael weet hoe hij mij 24 uur per dag kan bereiken. Dit had ook anders gekund.”

De voorzitter van de landskampioen heeft geen enkel begrip voor de kritiek van Van den Herik op de gang van zaken rond de persoonsgebonden clubcard (PCC) en de Stichting Cotass die in gebreke zou zijn gebleven bij de snelle exploitatie van de nieuwe kaart. Van den Herik heeft “nog nooit zo'n klantonvriendelijke instantie meegemaakt”. Van Praag: “Feyenoord trekt zich nu terug uit de pilot voor de PCC en toont zich een onbetrouwbare partner. Wij zijn er wél in geslaagd een substantieel aantal kaarten af te zetten (Ajax is ook komend seizoen elke wedstrijd uitverkocht, red.) en Feyenoord niet. Het is gewoon een kwestie van willen geweest. Maar Feyenoord hield altijd een slag om de arm. Van den Herik is acht jaar bestuurslid van de Stichting Cotass. Hij vertoonde zich echter bijna nooit op de vergaderingen en liet zich vertegenwoordigen door de voormalige directeur Edelenbos. Zij wilde eerst de verkoop bij de postkantoren afwachten.” In een reactie zei Van den Herik gisteravond dat Cotass niet altijd rekening hield met zijn agenda.

Van Praag vreest dat de houding van Feyenoord consequenties heeft voor de rest van het betaald voetbal, dat de persoonsgebonden clubcard met pasfoto volgend jaar massaal moet invoeren. “Afschaffing van de clubcard zou betekenen dat de supporters hun kaartjes weer bij het stadion moeten kopen. De Feyenoord-fan uit Groningen moet dan naar Rotterdam reizen om een ticket te kopen. Ik heb de taferelen meegemaakt rond de verkoop van de UEFA-Cupfinale die wij speelden tegen Torino. Toen vielen er bijna doden. Dat wil ik niet meer meemaken.”

Meer dan verbolgen is Van Praag over de opvatting van Van den Herik dat er snel een Rotterdammer in het sectiebestuur betaald voetbal moet komen omdat de belangen van Feyenoord in dit college met Van Praag en Van Raaij (PSV) onvoldoende worden behartigd. Dat zou onder meer blijken uit de boycot die de KNVB instelde tegen De Kuip voor de bekerfinale. Van Praag: “Deze verdachtmaking is schandalig. De Kuip is niet in de ban gedaan omdat de finale om half drie moest worden gespeeld. Maar omdat de burgemeester voor de zoveelste keer niet op een fatsoenlijke manier met de KNVB wilde overleggen. Van den Herik creëert een tendentieus sfeertje richting mij en Van Raaij. Hij heeft zelf een bestuursfunctie geweigerd. Mede op ons verzoek is hij commissaris van de Eredivisie NV geworden.”

De opmerking van de Feyenoord-voorzitter over het conflict van Ajax met de broers De Boer, viel ook verkeerd bij Van Praag. Van den Herik zei dat het kwaad kersen eten wordt met twee spelers die niet meer voor Ajax willen voetballen. Van Praag: “Het past hem niet deze uitspraak te doen. Wij leveren toch ook geen commentaar als Feyenoord publiekslieveling Van Bronckhorst verkoopt? Wij hebben jarenlang onze schouders opgehaald over de redevoeringen van Van den Herik. Wij vinden het niet nodig om ons af te zetten tegen andere clubs. De ijdeltuiterij van voorzitters als hij lieten wij aan ons voorbij gaan. Nu heb ik een uitzondering gemaakt. Van den Herik heeft in zijn proces tegen mevrouw Edelenbos ook zonder mijn medeweten een vertrouwelijke e-mail wereldkundig gemaakt. De toorn van de lankmoedige is de ernstigste toorn.”

    • Erik Oudshoorn