SZECHUAN ROERGEBAKKEN KIP

Szechuan-peperkorrels zijn kleine, roodbruine bessen die aan een heesterachtige boom groeien. De bessen worden gedroogd en dan zo verkocht, of nadat het glimmende, zwarte zaad is verwijderd. Koop liefst de ontzade variëteit, omdat de zaden na het malen zanderig zijn. De omhulsels worden gebruikt voor hun kenmerkende smaak en curieuze verdovende effect op de tong.

Rooster de korrels droog in een pan en maal ze in een vijzel. U kunt dit van tevoren doen en het poeder in een luchtdicht potje bewaren. Szechuan-peperolie maakt u door 1 eetlepel korrels droog te roosteren er dan 2,5 dl arachide-olie over te gieten en circa 10 minuten op een laag vuur te laten trekken onder af en toe roeren. Laat het oliemengsel afkoelen, zeef het en bewaar tot een aantal weken op een donkere en koele plek. Gebruik de olie in roerbakschotels, sprenkel over gestoomde groenten of roer door dipsauzen.

Snijd de kipfilet in smalle reepjes.

Doe de chilisaus, sojasaus, maïzena, gember, suiker en Szechuanpeper in een kom en schep alles goed om. Zet weg.

Verhit 1 eetlepel van de olie in een wok op een middelhoog vuur. Doe er de kip en knoflook in en roerbak 2 tot 3 minuten tot de kip gaar is. Schep met een schuimspaan uit de wok en zet weg. Verhit de overgebleven eetlepel olie in de wok. Doe er de paprika en sugar snap peas in en roerbak circa 3 minuten tot de groenten bijtgaar zijn. Schep er het chilisausmengsel door en vervolgens de lenteuitjes en kip. Laat al omscheppend 1 tot 2 minuten bakken tot alles doorgewarmd is en de saus mooi gebonden is. Dien op met rijst.

Voor 4 personen:

650 g kipfilet

1,25 dl milde Chinese chilisaus

2 eetlepels sojasaus

1 eetlepel maïzena

1 dessertlepel fijngehakte verse gember

2 theelepels suiker

1 theelepel Szechuanpeper

2 eetlepels plantaardige olie

2 grote tenen knoflook, fijngehakt

1 rode paprika, in reepjes

150 g sugar snap peas, schuin in tweeën gesneden

75 g lenteuitjes, schuin in stukjes van 2 cm gesneden

    • Kim Maclean