Rugova vormt nieuwe ploeg voor Kosovo-overleg

PRIŠTINA, 14 AUG. De leider van de Albanese gemeenschap in Kosovo, Ibrahim Rugova, heeft gisteren een nieuwe delegatie samengesteld voor onderhandelingen met Belgrado over de toekost van Kosovo. Het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) is niet in de delegatie vertegenwoordigd.

Rugova, 'president' van de eenzijdig uitgeroepen 'Republiek Kosovo', liet gisteren weten dat de onderhandelingsdelegatie van de Albanezen bestaat uit zes leden van zijn eigen Democratische Liga van Kosovo (LDK) die het ondergrondse 'parlement' van de Kosovo-Albanezen domineert, en van andere partijen in het parlement. Maar twee leden van de oppositie, die door Rugova waren aangezocht om in het nieuwe team te gaan zitten, hebben dat geweigerd. Ook het UÇK, zo meldde de Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill gisteren, is twee weken geleden gevraagd in het onderhandelingsteam te gaan zitten, maar heeft dat aanbod niet beantwoord.

Het UÇK meldde gisteren wel in een communiqué voor het eerst dat ze 'de politieke vertegenwoordigers' van het Bevrijdingsleger heeft aangewezen. De legerleiding, zo liet het weten, heeft Jakup Krasniqi, de woordvoerder van het UÇK, en vijf anderen benoemd tot politiek veretgenwoordiger. Daarnaast is Adem Demaçi, leider van de oppositionele Parlementaire Partij van Kosovo (PPK) en een van de meest uitgesproken critici van Rugova, gevraagd als “belangrijkste” politieke vertegenwoordiger van het UÇK op te treden. Demaçi, die bekend staat als 'de Mandela van Joegoslavië' omdat hij meer dan dertig jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens zijn separatistische opvattingen, heeft nog niet op het verzoek gereageerd. Zijn PPK is een van de twee oppositiepartijen die hebben geweigerd in Rugova's ploeg te gaan zitten. Demaçi zat wel in het vorige onderhandelingsteam van Rugova, maar deed niet werkelijk aan het werk van de groep mee.

De internationale gemeenschap heeft verheugd gereageerd op de samenstelling van een nieuwe ploeg voor overleg met Belgrado. NAVO secretaris-generaal Solana zei verheugd te zijn over de stap van Rugova, wiens “bekwame leiderschap” hij prees. Solana noemde het voorts noodzakelijk dat president Miloševic van Joegoslavië “positief bijdraagt aan het proces”.

Het Servisch-Albanese overleg werd in mei door de Albanezen afgebroken uit protest tegen de bloedige militaire campagne van Belgrado en de 'etnische zuivering' onder de Albanese burgerbevolking van Kosovo. Christopher Hill maakte gisteren in Priština duidelijk dat zowel de oppositie tegen Rugova als het UÇK welkom blijven in de Albanese delegatie. “De deur blijft open. Niemand wordt over het hoofd gezien. We zullen hun vragen hun positie te herzien. Er zijn vrije plaatsen in het team.” Hill zei dat het van het grootste belang is dat het overleg tussen de Albanezen en de regering in Belgrado “onmiddellijk” van start gaat. (Reuters, AP, AFP)