President Jeltsin wil spoedzitting Doema, overleg van G7

MOSKOU/WASHINGTON, 14 AUG. De Russische president Jeltsin heeft de Doema (parlement) opgeroepen volgende week woensdag een spoedvergadering te houden in verband met de financiële crisis. De groep van zeven grootste industrielanden (G7) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voerden gisteren op hoog niveau telefonisch overleg over de crisissituatie in Rusland. Jeltsins woordvoerder maakte vanmogen bekend dat de Doema volgende zal praten over een pakket belastingmaatregelen en andere wetsvoorstellen, die een vitaal onderdeel vormen van anti-crisismaatregelen om de economische stabiliteit te herstellen.

Jeltsin ondersteepte vanmorgen vanuit zijn vakantieverblijf in Novgorod “helder en krachtig” dat van een devaluatie van de roebel geen sprake zal zijn. De regering heeft volgens hem de zaak onder controle. et staatshoofd onderbreekt zijn vakantie niet. “Dan zou iedereen denken dat de situatie zeer gecompliceerd ligt,” beargumenteerde hij zijn besluit. Gisteren had de president premier Kirijenko opgedragen vastberaden door te gaan op de ingeslagen weg van ferme economische hervormingen. Het crisisplan dat de regering deze zomer heeft opgesteld, dient te worden uitgevoerd.

De Doema heeft een aantal wetsontwerpen uit het crisisplan aanvaard, maar enkele zeer belangrijke voorstellen getorpedeerd. Ook premier Kirijenko riep gisteren na een gesprek met de communistische oppositie op tot spoedzitting van de Doema. De oppositie lijkt zich hier niet langer tegen te verzetten. In Rusland dreigt een bankencrisis te ontstaan, wat de financieel en economisch benarde situatie van het land verder zou verslechteren.

Centraal in het overleg van de onderministers van Financiën van de G7 en plaatsvervangend IMF-directeur Fischer, stonden de mogelijkheden de voortschrijdende crisis in Rusland te bezweren. De VS overwegen Moskou extra geld ter beschikking te stellen. Een succesvolle hervorming van de Russische economie is volgens Washington van groot belang voor de wereldgemeenschap. De beurs van Moskou herstelde zich vanmorgen met een stijging van 7 procent na scherpe dalingen eerder deze week. (Reuters, AP, AFP)