OM gelast opnieuw onderzoek moord

GRONINGEN, 14 AUG. Het openbaar ministerie in Groningen stelt een nieuw onderzoek in naar de moord op een 18-jarige studente in mei vorig jaar. Justitie wil weten of er bij het onderzoek fouten zijn gemaakt en of er sporen over het hoofd zijn gezien.

Het nieuwe onderzoek, dat gisteren is aangekondigd, volgt op protesten van het actiecomité 'Groningen Veilig' dat kritiek heeft op de afwikkeling van vier onopgeloste moorden in Groningen. Het comité begon eerder deze week een campagne om 100.000 handtekeningen te verzamelen.

Justitie heeft een ervaren rechercheur van de regiopolitie in Groningen gevraagd het onderzoek naar de moord op de 18-jarige Anne de Ruijter de Wildt te controleren. Ook is een officier van justitie van het parket Groningen gevraagd de zaak opnieuw na te lopen. De rechercheur en de officier van justitie waren tot nu toe niet betrokken bij het onderzoek. Volgens het actiecomité heeft justitie ten onrechte het onderzoek tegen een verdachte van de moord op Anne de Ruijter de Wildt gestaakt. Volgens de familie van het slachtoffer zijn niet alle aanwijzingen onderzocht. Ook heeft het openbaar ministerie volgens het comité de moeder van de 19-jarige Shirley Hereijgers onvoldoende op de hoogte gehouden van het onderzoek naar de moord op haar dochter. Haar lichaam werd een dag na de moord op Anne de Ruijter de Wildt gevonden.

Volgens persofficier van justitie A. Bronsvoort heeft justitie al voor de handtekeningenactie besloten een andere rechercheur naar de zaak te laten kijken. De kritiek in de zaak-Shirley Hereijgers verwerpt zij. Volgens haar is de moeder van het slachtoffer zowel door de politie als door het openbaar ministerie voldoende geïnformeerd. Justitie heeft het comité gisteren uitgenodigd voor een gesprek, maar het comité wil pas overleggen als ook nog twee andere onopgeloste moordzaken opnieuw worden onderzocht.