NMa wil fusie Rabo en Achmea toetsen

ROTTERDAM, 14 AUG. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat het samengaan van Rabobank en bank en verzekeraar Achmea toetsen, als de twee hun combinatie onderbrengen in een of meer samenwerkingsverbanden. Daarmee claimt de concurrentiewaakhond, die de komende anderhalf jaar nog geen financiële fusies mag toetsen, een grotere rol in het proces van samenklontering in de Nederlandse financiële wereld, zo bevestigt een woordvoerder van de NMa.

De Rabobank is onder meer via dochters als verzekeraar Interpolis en vermogensbeheerder Robeco de grootste partij op de Nederlandse markt voor sparen, betalen, woninghypotheken en beleggingsfondsen, terwijl Achmea nummer een is in schadeverzekeringen. Onduidelijk is nog hoe de combinatie van Rabobank en Achmea precies vormt krijgt. “Als het gaat om de samenvoeging van twee nu met elkaar concurrende activiteiten in een nieuwe onderneming, dan is concurrentierechtelijk sprake van een concurrentiebeperkende afspraak die bij de NMa moet worden aangemeld en waarvoor eventueel een vergunning nodig is”, zo zegt een NMa-woordvoerder. De NMa is dit jaar begonnen met toetsing van fusies en overnames. In de financiële wereld gebeurt dit tot 2000 door de respectieve toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Verzekeringskamer. De Verzekeringskamer reageerde vanmorgen zeer onderkoeld op de plannen van de NMa. Een woordvoerder tekent aan dat “het nog geen jaar 2000 is”.

De Rabobank zegt “begrip te hebben voor de belangstelling” van de NMa. “Er bestaan al informele contacten en zodra er meer duidelijkheid is over fusie met Achmea zullen we verder praten met de toezichthouders. De gesprekken vorderen van week tot week, maar een concrete uitkomst is er nog niet.”