Nieuwe dochters versterken winstgevendheid verzekeraar Aegon; Winstgroei vergt meer overnames

Aegon maakte gisteren een winstgroei van 45 procent bekend. Om dit tempo vast te houden blijven acquisities noodzakelijk. De beurshausse heeft overnemen echter erg kostbaar gemaakt.

DEN HAAG, 14 AUG. Je hoort het een bestuursvoorzitter zelden zeggen en zeker niet op zo'n vrolijke toon. “Van het Verre Oosten hoeft niemand de eerste tien jaar substantiële winsten te verwachten.” De toehoorders van topman Kees Storm van Aegon mochten bij de presentatie van de halfjaarcijfers zelf de conclusie trekken: Aegon is in Azië dus ook te klein om substantiële verliezen te lijden.

Analisten zien juist Aegons geringe aanwezigheid in Azië als belangrijke reden dat het aandeel van de verzekeraar al maanden tot de best presterende behoort. “De markt voor levensverzekeringen is in het Verre Oosten bijzonder slecht ontwikkeld. De gezamenlijke Aziatische landen, zonder Japan, Zuid-Korea en Taiwan, brengen minder premie op dan Aegon zelf jaarlijks ontvangt. Daar zitten dus landen als Indonesië, India en China bij”, aldus Storm.

De Aziatische financiële crisis is voor hem overigens geen reden het continent volledig te mijden. “We zijn in elk land wel actief, maar op kleine schaal. Als zich een goede acquisitie voordoet, zullen we toehappen, want 60 procent van de wereldbevolking woont in die regio. Maar een sensationele overname kan het door de geringe omvang nooit worden.”

Ook de halfjaarcijfers stonden gisteren weer in het teken van mogelijke acquisities. Aegon meldde 45 procent groei van de nettowinst. Om dat tempo vast te houden zijn acquisities noodzakelijk. Vorig jaar werd bijvoorbeeld de grote Amerikaanse levensverzekeraar Providian overgenomen, die in de vergelijking met vorig jaar goed is voor maar lieft 19 procent winstgroei. Over het tweede kwartaal steeg de concernwinst met 32 procent en voor het gehele jaar wordt “ten minste” op 25 procent gerekend.

De hoge aandelenkoers van Aegon maakt het plegen van overnames (in aandelen) wel erg aantrekkelijk. “Maar de prijs van acquisities in ook erg gestegen en we hebben onze aandeelhouders beloofd dat het rendement van een nieuwe dochter minstens 11 procent moet zijn van het geïnvesteerd vermogen.”

De goede gang van zaken op de beurs verklaart ook een deel van de forse winst- en omzetgroei. De opbrengst van de beleggingen (van klanten en van de verzekeraar zelf) steeg met meer dan de helft tot 5,6 miljard gulden. Het belegd vermogen van Aegon bedraagt nu ruim 300 miljard gulden.

Mede door het beursklimaat kiezen veel mensen voor beleggingsproducten van Aegon-dochters als Spaarbeleg en Legio Lease. Storm zei zich geen zorgen te maken over de plannen van staatssecretaris Vermeend van Financiën, die de belastingaftrek wil beperken. “Zodra zijn plannen bekend zijn, komen we met nieuwe producten die hetzelfde effect sorteren”, aldus de bestuursvoorzitter. Invloed op de winst verwacht hij niet en tot kritiek op de nieuwe belastingplannen was hij niet te verleiden. “Ik hoop alleen dat rekening wordt gehouden met de bestaande afspraken, zodat het leasen van aandelen niet met terugwerkende kracht wordt aangepakt.”

Na het afstoten van de hypotheekbank FGH en de effectenbank Labouchere is Aegon “voor 95 procent” actief als levensverzekeraar. In het eerste halfjaar bracht deze activiteit 1,6 miljard gulden (plus 60 procent) in het laatje. De ziekte- en ongevallenverzekeringen leverden met 97 miljoen (min 2 procent) heel wat minder op. 'Schade' zorgde voor een resultaat van 59 miljoen gulden (min 3 procent), terwijl de inmiddels afgestoten bankactiviteiten het afgelopen halfjaar een winst van 117 miljoen realiseerden.

Aegon heeft het in de Nederlandse markt beter gedaan dan de concurrentie, aldus Storm. Zo groeide de markt voor levensverzekeringen tegen premiebetalingen met 13 procent, terwijl Aegon een verhoging van 20 procent noteerde.

Op Labouchere, dat in handen komt van het beursbedrijf AOT, wordt een boekwinst van circa 1 miljard gulden (in aandelen AOT) gerealiseerd, tenzij de beurskoersen in elkaar klappen.

Ondanks het succes van bankverzekeraars zoals ING en Fortis piekert Storm er niet over met een bank te fuseren. Het zijn en blijven volgens hem twee aparte specialismen. En vormt het huidige succes van Aegon niet het beste bewijs dat ook een verzekeraar alleen bestaansrecht heeft? “Ook al grijpt het Allfinanz-virus om zich heen, wij beperken ons tot verzekeren. Maar we vormen wel graag joint ventures, zoals we nu met de grootste bank van Mexico doen. Zo'n samenwerking zou ik ook dolgraag met ABN Amro willen. Waarom zij nog niet bij ons hebben aangeklopt? Ja, dat begrijpen wij eigenlijk ook niet.”

Alleen al in de Verenigde Staten werkt Aegon met 30 van de 50 grootste banken samen. Ook met de Amerikaanse tak van ABN Amro wordt over samenwerking gesproken, maar tot dusver zonder resultaat. In Europa zoekt de verzekeraar partners om bij de eenwording sterk te staan. “Maar de vorming van één Euroland zal nog heel lang duren. Op termijn zullen er wellicht verschillen op de verzekeringsmarkt verdwijnen, maar een echte eenheid maken u en ik niet meer mee.”