Maatregel in dopingstrijd; Wielrenunie beperkt aantal wedstrijddagen

ROTTERDAM, 14 AUG. De Internationale Wielerunie (UCI) wil het aantal wedstrijddagen voor renners per seizoen beperken tot tussen de 90 en 120. Onduidelijk is of de UCI dat wil bereiken door de wielerkalender in te korten. De wielerunie vergaderde gisteren in Lausanne over maatregelen om het gebruik van dopingmiddelen tegen te gaan.

De unie maakte verder bekend dat wordt samengewerkt met de laboratoria van Keulen en Lausanne om te bepalen boven welke richtwaarde van het hematocrietgehalte sprake zou kunnen zijn van gebruik van EPO. Nu zou er volgens de UCI bloeddoping zijn toegepast bij een waarde van boven de 50 procent. EPO verhoogt de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

De UCI kwam tot de maatregelen na uitvoerig beraad met renners, ploegleiders en organisatoren. Aanleiding tot de bijeenkomsten waren de schandalen in de Ronde van Frankrijk van enige weken geleden. Controles zullen ook in lagere regionen van de sport dienen te worden uitgevoerd. Hiervoor wordt circa vijftig miljoen gulden beschikbaar gesteld. Met dit geld, opgebracht door sponsors, renners, nationale bonden en organisatoren, worden ook de aangekondigde gezondheidscontroles gefinancierd.

De Franse wielerploeg Cofidis heeft Francesco Casagrande tot 25 augustus op non-actief gezet. Op die dag moet de Italiaanse renner voor de tuchtcommissie van de Italiaanse wielerbond verschijnen. Casagrande, zaterdag winnaar van de wereldbekerwedstrijd Clasica San Sebastian, werd positief bevonden bij dopingcontroles tijdens de Ronde van Trentino (april) en de Ronde van Romandië (mei). “Op dit moment achten wij Casagrande onschuldig. Maar als het tegendeel blijkt, trekken wij onze conclusies”, zei een vertegenwoodiger van de ploeg. Casagrande ontkent dope te hebben genomen. Hij zei dat het slikken van vitaminepreparaten mogelijk de uitslagen van de controles heeft beïnvloed. “Ik heb geen verboden middelen genomen”, stelde de 27-jarige renner.