Kunstgift (1)

Het is natuurlijk makkelijk 110 miljoen gulden weg te geven die aan anderen toebehoren. Als de president en de medewerkers van De Nederlandsche Bank slechts één promille van dit bedrag uit eigen portemonnee zouden moeten bijdragen, zou hun denkpatroon vermoedelijk veranderen.

Trouwens, de Nederlandse musea hebben zowat de rijkste collecties op deze aarde, met vaak het grootste deel van de verzameling in de kelders. Waarom moeten ze zo nodig almaar meer kopen, in plaats van alles te exposeren wat ze hebben. En als het in de kelders van de musea opgeslagen kunstbezit niet goed genoeg is om geëxposeerd te worden, verkoop die overvloed; verzamelaars zullen blij zijn en de ambitieuze directeuren krijgen middelen waarmee ze werkelijke lacunes in de collecties kunnen aanvullen.

    • H.M. Cramer