KPN vergroot Hongaars belang

ROTTERDAM, 14 AUG. KPN Telecom vergroot zijn belang in het Hongaarse telecommunicatiebedrijf Pannon GSM met ruim 16 procentpunt tot meer dan 39 procent. Dit gebeurt doordat concurrent TeleDanmark een belang in Pannon, aanbieder van mobiele telefonie, voor omstreeks 320 miljoen gulden verkoopt aan een groep van drie bedrijven (KPN Telecom, het Finse Sonera en het Noorse Telenor).

Met de transactie breidt KPN zijn investeringen in Oost-Europese landen verder uit. Topman W. Dik heeft eerder dit jaar laten weten dat KPN in Oost-Europa een tweede thuismarkt wil creëren. KPN nam eind vorig jaar via het consortium Unisource (KPN Telecom, Swisscom en het Zweedse Telia) een participatie van 49 procent in Pantel, na de dominante marktpartij Matáv de tweede aanbieder van vaste telefonie in Hongarije. Voorts heeft KPN een belang van 27 procent in het Tjechische telecommunicatiebedrijf SPT en is het in de race voor een participatie in het Roemeense staatsbedrijf Rom Telecom, waarvan de privatisering tot dit najaar is uitgesteld.

TeleDanmark zegt zijn belang in Pannon GSM te moeten verkopen omdat grootaandeelhouder Ameritech (dit bedrijf heeft 42 procent in TeleDanmark) een belang heeft in het dominante Hongaarse telecommunicatiebedrijf Matáv. Mátav is op zijn beurt via dochter Westel leider op de markt voor mobiele telefonie.

Pannon GSM, waarvan TeleDanmark nu zijn belang verkoopt, telde eind juni 1998 in Hongarije 326.000 klanten en heeft daarmee een marktaandeel van omstreeks 40 procent op de Hongaarse markt. Eind 1997 bedroeg het aantal klanten van Pannan nog 264.000. Zeven procent van de Hongaren heeft een mobiele telefoon.

Pannon behaalde over het afgelopen jaar een omzet van omgerekend bijna 320 miljoen gulden. In dat jaar boekte het bedrijf, dat in 1993 werd opgericht, een nettowinst van 12 miljoen gulden. Pannon telt omstreeks 600 werknemers.

Het aandeel KPN boekte vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een koerswinst van 4 procent op 86,10 gulden.