Kabinetscrisis Nieuw Zeeland na ontslag

WELLINGTON, 14 AUG. De centrum-rechtse regering van Nieuw Zeeland wankelt nadat vice-premier en minister van Financiën Winston Peters is ontslagen door premier Jenny Shipley. Het ontslag is een nasleep van een ruzie over de privatisering van de luchthaven van de hoofdstad Wellington. Peters is leider van de nationalistische centrum-partij New Zealand First (NZF). Zonder de volle steun van die partij heeft Shipley, de leider van de rechtse Nationale Partij, onvoldoende steun in het parlement.

Eerder deze week liepen de ministers van New Zealand First kwaad weg uit een kabinetsvergadering. Dat gebeurde omdat ze het niet met hun collega's van de rechtse Nationale Partij eens konden worden over de privatisering van de luchthaven van Wellington. Na afloop van die vergadering trok Peters de integriteit van Shipley in twijfel. “De vertrouwensbasis was daarmee verbroken”, aldus de premier. Peters vindt dat het vliegveld van Wellington een strategisch bezit is en daarom niet in buitenlandse handen mag vallen. Tegen privatisering van het vliegveld van Auckland heeft hij geen bezwaar. De ware reden voor Peters' optreden lijkt de ongunstige stand van de NZF in de opiniepeilingen.

    • Hans van Kregten