Invloed affaire-Dutroux op Belgische politiek 'tijdelijk'

Belgische kranten becommentariëren deze week de affaire-Dutroux, die twee jaar geleden begon met zijn arrestatie. De meningen over de effecten van de affaire op België zijn verdeeld.

BRUSSEL, 14 AUG. De Belgische kranten staan deze week uitvoerig stil bij de affaire-Dutroux, die twee jaar geleden losbarstte met de vondst, enkele dagen na zijn arrestatie, van twee kinderen die door hem waren ontvoerd en in een huis werden vastgehouden.

Het dagblad De Morgen interviewde een vroegere celgenoot van Dutroux, die beweert dat hij in 1988 al sprak “over kinderkooien die hij zou bouwen”. In zijn cel zou Dutroux de ontwerpen hebben getekend. La Dernière Heure publiceerde een interview met de moeder van de nu zeventienjarige Laetitia Delhez, een van de twee meisjes die levend werden teruggevonden in een gruwelhuis van Dutroux. “Momenteel heeft Laetitia, die haar therapie heeft beëindigd, wat meer vriendinnen”, vertelt zij.

La Dernière Heure weet ook te melden dat Dutroux in de gevangenis van Aarlen niet, zoals de overige gedetineerden, wegens de warmte dagelijks enkele uren extra naar buiten mag, omdat hij niet in contact mag komen met andere gevangenen. In zijn cel zou de van kindermoorden verdachte gevangene veel tijd achter zijn typemachine zitten, waarbij het onduidelijk is of hij zijn memoires schrijft of de talloze brieven beantwoordt die hij nog altijd ontvangt.

Ook de krant De Standaard begon een serie, met een chronologisch verslag van de affaire en de gebeurtenissen die ermee samenhangen. De vraag blijft: heeft de zaak-Dutroux België veranderd? Ja, meent de krant Het Volk. De Belgische samenleving is zo diepgaand veranderd, dat tegenwoordig wordt gedacht in termen van vóór en ná Dutroux. “De kloof tussen burger en overheid bleek meer dan een onaangenaam gevoel, ze was een tastbaar feit geworden. Ze kreeg met Dutroux een gezicht en gaf aanleiding tot de Witte Beweging, de burger die zelf optrad als morele gezagdrager.” Maar de krant geeft onmiddellijk toe dat de invloed van de beweging na de witte mars met 300.000 betogers in oktober 1996 is afgenomen en dat de kloof tussen politiek en burger nog steeds bestaat. Voor een ingrijpende hervorming bij politie en justitie was volgens de krant nog “de vaudeville rond de ontsnapping van Dutroux” eerder dit jaar nodig.

Verontwaardigd reageren verschillende kranten, waaronder Het Nieuwsblad, op het nieuws dat deze week een leider van een jeugdkamp werd aangehouden op verdenking van zedendelicten met tieners. Tegen de man was eerder al een onderzoek gevoerd op verdenking van handtastelijkheden bij minderjarigen. “Hoe is dit mogelijk in het post-Dutroux tijdperk?”, vraagt Het Nieuwsblad zich af. Maar Le Soir reageert gematigder. De zaak toont aan, aldus de krant, dat waakzaamheid geboden blijft.

Zondagmorgen wordt een herdenkingsmis gehouden in het Waalse Sars-la-Buissière, waar de lichamen werden teruggevonden van Julie en Mélissa, twee van de slachtoffers van Dutroux. 's Avonds willen Witte Comités een wake houden voor het Brusselse justitiepaleis. Vorig jaar liepen slechts enkele honderden mensen mee in een herdenkingsmars naar Sars-la-Buissière. De burgemeester van het inmiddels als 'Dutroux-dorp' bekend staande gehucht maakte deze week bekend dat het huis van Dutroux (“een kanker in de gemeenschap”) wordt afgebroken onmiddellijk na zijn proces. Het is inmiddels duidelijk dat het proces van Dutroux niet vóór september 2000 wordt geopend. Justitie wil eerst alle netwerken waarbij hij eventueel betrokken kan zijn geweest tot in detail onderzoeken.

De Standaard spoorde deze week het Belgisch gerecht aan tot meer snelheid. Zo niet, dan “zal het het vertrouwen van de bevolking nooit herwinnen”.

    • Birgit Donker