'Geen interesse van wereld voor Congo'

BRUSSEL, 14 AUG. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Erik Derycke vindt dat de internationale gemeenschap zich te weinig interesseert voor het huidige conflict in Congo. “De (VN)-Veiligheidsraad bougeert niet. Het licht is daar blijkbaar uit. Ze praten daar alleen over Irak. Dat is hun enige prioriteit.”

Derycke zie dit gisteren in de kamercommissie Buitenlandse Zaken tijdens een debat over de voormalige Belgische kolonie, waarvoor de kamerleden van vakantie waren teruggekomen. “Behalve de VS en een klein beetje de Fransen heeft geen enkele regering de ambitie de zaak te volgen”, aldus de Belgische minister. Over de Europese Unie constateerde Derycke: “Die legt alleen maar verklaringen af.” Hij stelde vast: “Wij zijn eens te meer alleen in onze bekommernis.”

De Belgische minister was ook kritisch over de rol van Oeganda en Rwanda, die beweren niets met het conflict in hun buurland Congo te maken te hebben. “Laat ons niet naïef zijn”, aldus Derycke. “Wat nu gebeurt kan niet zonder Oeganda en Rwanda. Dit is een schending van de territoriale integriteit en de geschiedenis leert ons dat dat in Afrika nog nooit tot een duurzame oplossing heeft geleid.”

Derycke uitte voorts zijn bezorgdheid over de klopjacht op Tutsi's in Kinshasa. Hij heeft de Belgische ambassadeur opgedragen zijn beklag daarover te doen bij de Congolese regering. “Het is niet bepaald een sympathieke boodschap maar het moest. De heksenjacht moet onmiddellijk ophouden.”

Derycke riep alle Belgen in Congo op het land te verlaten, om een eventuele kostbare en gevaarlijke evacuatie te voorkomen. Hij hekelde de onverantwoorde houding van zijn landgenoten die ondanks alle waarschuwingen nog in Congo blijven. Zo'n drieduizend Belgen verblijven momenteel in Congo.