Denemarken stopt bij grens neonazi's uit Nederland

KOPENHAGEN, 14 AUG. Uit angst voor ongeregeldheden heeft de Deense politie vandaag een mars ter herdenking van de dood van Rudolf Hess verboden. Neonazi's uit allerlei landen wilden morgen Kopenhagen bezoeken om met een tocht langs onder meer de Duitse ambassade de plaatsvervanger van Adolf Hitler te eren. Daarbij zouden ook diverse Nederlandse neonazi's aan de Duits-Deense grens zijn tegenhouden.

De politie vreesde ongeregeldheden omdat er onder meer bij de joodse gemeenschap plannen waren voor een aantal tegendemonstraties. Die zouden stuk voor stuk een veel grotere omvang dan de Hess-mars hebben, waaraan naar schatting zo'n honderd man zouden meedoen.

Hess pleegde op 17 augustus 1987 zelfmoord in de gevangenis van Berlijn-Spandau, waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzat. De neonazi's beschuldigen de autoriteiten ervan dat zij Hess hebben vermoord.

De Deense autoriteiten hebben wegens de aangekondigde mars de controles aan de grenzen verscherpt. De politie in de veerhaven Rödby ontzegde in de nacht van donderdag op vrijdag acht Duitsers de toegang tot het land, die aan de herdenking van de dood van Hess wilden deelnemen. In de Duitse veerhaven Puttgarden hielden Duitse grensbewakers vier neonazi's tegen die naar Denemarken wilden oversteken.

Ook in het grensgebied tussen Jutland en de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein houden de Deense en Duitse politie de zaak scherp in de gaten. Volgens de autoriteiten zijn daarbij aan Duitse kant zeven personen tegengehouden. De krant Berlingske Tidende meldde dat ook diverse Nederlandse neonazi's aan de Duits-Deense grens zijn tegenhouden.

Een kleine groep Nederlandse neonazi's die per vliegtuig naar Kopenhagen zijn gereisd, is er donderdag wel in geslaagd Denemarken binnen te komen.

Volgens de leider van de Deense neonazistische partij DNSB hebben ongeveer 500 “kameraden” uit Duitsland, Zweden, Noorwegen, Engeland en Nederland het voornemen naar Kopenhagen te komen. (DPA, ANP)