'Degas' naar Chicago

CHICAGO, 14 AUG. Een ruzie over een door nazi's van Nederlanders gestolen schilderij is donderdag bijgelegd. Het werk van Edgar Degas, Landschap Met Schoorstenen gaat naar het Art Institute in Chicago. Het Nederlandse echtpaar Gutmann stuurde het schilderij in 1939 samen met andere werken naar Parijs om het in veiligheid te brengen voor de nazi's.

De Gutmanns kwamen om in concentratiekampen. Hun kinderen slaagden er na de oorlog niet in het schilderij op te sporen en vermoedden dat het in handen was gekomen van de nazi's. Elf jaar geleden dook het werk op. Verzamelaar Daniel Searle uit Chicago kocht het voor 850.000 dollar. Hij was niet op de hoogte van de herkomst. Formeel draagt Searle de helft van het eigendom over aan de nabestaanden van de Gutmanns. Het museum betaalt de familie na taxatie van het werk de helft van de waarde. De verzamelaar wil zijn aandeel schenken. De overeenkomst maakt een door de Gutmanns aangespannen rechtszaak overbodig. (Reuters)